Северна Корея заяви в неделя, че е изстреляла тестово междуконтинентална

...
Северна Корея заяви в неделя, че е изстреляла тестово междуконтинентална
Коментари Харесай

Северна Корея: Нашите ракети са предупреждение към САЩ и Южна Корея

Северна Корея съобщи в неделя, че е изстреляла тестово междуконтинентална балистична ракета като предизвестие към Вашингтон и Сеул, заявявайки, че сполучливото " изненадващо " обучение показва способността на Пхенян да извърши " съдбовна нуклеарна контраофанзива ", заключи Агенция Франс Прес.

В отговор Съединените щати и Южна Корея организираха взаимни въздушни учения с присъединяване на стратегически бомбардировач и изтребители " стелт ", заяви Сеул. Съединените щати и Япония също организираха взаимно военно обучение в неделя , оповестиха от Министерството на защитата на Токио.

Севернокорейският водач Ким Чен Ун подреди " неочакваното обучение за изстрелване " в 8:00 ч. в събота (23:00 ч. по Гринуич в петък) и ракета Hwasong-15 - оръжие, изпитано за първи път от Севера през 2017 година, беше изстреляна от летището в Пхенян същия следобяд, заяви формалната организация KCNA.

Южнокорейските военни оповестиха, че са засекли изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в 17:22 ч. (0822 GMT) в събота. Япония съобщи, че ракетата е летяла 66 минути, преди да се разбие в изключителната ѝ икономическа зона, като анализът им демонстрира, че тя е била способна да удари континенталната част на Съединени американски щати.
 Северна Корея дава отговор с балистична ракета на учения на Юга и Съединени американски щати
Северна Корея дава отговор с балистична ракета на учения на Юга и Съединени американски щати

Съединени американски щати и Южна Корея се приготвят да проведат учения за симулация на нуклеарна офанзива

Ръководството на Северна Корея приветства теста , който е първият от седем седмици насам, като съобщи, че той демонстрира " действителния военен потенциал на междуконтиненталните балистични ракети, които са подготвени за мобилна и мощна контраофанзива ", заяви държавната медия KCNA.

Изстрелването е " действително доказателство " за " способността на страната да нанесе гибелен нуклеарен удар на враждебните сили ", се споделя в известието.

В неделя южнокорейската войска заяви, че е провела взаимни въздушни учения със Съединени американски щати, в които е взел участие най-малко един американски бомбардировач B-1B с отдалечен обхват на деяние.

" Учението сподели навременното и неотложно разполагане на американски средства за разширено въздържане на Корейския полуостров ", демонстрирайки " голямата мощ " на съдружниците, се споделя в изказване на Министерството на защитата.
 Пхенян заплаши Южна Корея и Съединени американски щати с невиждан отговор на военните им учения
Пхенян заплаши Южна Корея и Съединени американски щати с невиждан отговор на военните им учения

Обвини съюзническите страни в повишение на напрежението в района

Силите на Съединени американски щати и Япония също организираха взаимно обучение в неделя " на фона на все по-тежката среда за сигурност ", съобщи японското министерство на защитата, макар че не предложи детайлности за типа на извършеното обучение.

Изстрелването на оръжието на Северна Корея, нарушаващо глобите, се случи единствено няколко дни преди Сеул и Вашингтон да стартират взаимни учения, целящи да подобрят реакцията си при положение на севернокорейска нуклеарна офанзива.

Миналата седмица Пхенян предизвести за " невиждано " мощен отговор на идните учения, които разказва като подготовка за война и упреква за утежняването на обстановката със сигурността на Корейския полуостров.

Тестът в събота е забележителен, защото " събитието е било подредено в деня на провеждането му, тъй че това не е толкоз обичаен " тест ", а обучение ", съобщи пред Агенция Франс Прес основаният в Съединени американски щати анализатор Анкит Панда.

" Трябва да чакаме да забележим спомагателни учения от този тип ", сподели той.

Су Ким, някогашен анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ за Корея, който в този момент работи в консултантската компания за ръководство LMI, съобщи, че учението наподобява е " методът, по който Ким споделя на Съединени американски щати и Република Корея, че страната му продължава да усъвършенства опциите си за балистични ракети за вероятно потребление в действително време ".
 Северна Корея въоръжава военни спецчасти с ракети с твърдо гориво
Северна Корея въоръжава военни спецчасти с ракети с твърдо гориво

Предполага се, че към момента ракетата не е тествана, само че е основана

" Оръжията не са единствено за показ ", сподели тя пред Агенция Франс Прес. " Това равнище на близост евентуално има за цел да сплаши съдружниците, изключително в миг, когато те поставят старания за усилване на възпирането на Корейския полуостров. "

Пак Уон-гън, професор в университета " Еуха ", съобщи, че за първи път Северна Корея дава обстоен доклад за процеса от заповед до изстрелване.

" Ясното изтъкване на заповедта на Ким Чен Ун е значимо ", сподели Парк. То демонстрира, че " всички тези оръжия са разгърнати за действителни бойни дейности и са подготвени да бъдат изстреляни когато и да е ", сподели той.

Но деветчасовият развой от заповедта на Ким Чен Ун до действителното изстрелване е " дълъг ", сподели Су Ким, което допуска, че Пхенян може да се сблъска с " по-големи провокации при изстрелването при реален сюжет ".

Отношенията сред двете Кореи към този момент са в една от най-ниските си точки от години , откакто Северна Корея се разгласи за " необратима " нуклеарна страна, а водачът Ким прикани за " експоненциално " увеличение на производството на оръжия, в това число тактически нуклеарни оръжия.

В отговор на това президентът на Южна Корея Юн Сук Йол се опита да ускори съдействието със Съединени американски щати, като даде обещание да разшири взаимните военни учения и да усъвършенства предлагането на Вашингтон на така наречен разширено въздържане, в това число с нуклеарни средства.

Говорителката на Северна Корея и сестра на Ким Ким Йо Чен съобщи в неделя, че точно тези стъпки на Сеул и Вашингтон " всеки миг в допълнение заплашват обстановката , разрушавайки стабилността на района ", съгласно отчет на KCNA.

" Предупреждавам, че ще следим всяко придвижване на врага и ще предприемем съответни и доста мощни и съкрушителни контрадействия против всяка негова враждебна за нас стъпка ", добави тя.

Всичко това приказва за " началото на интензивни провокации от страна на Северна Корея ", споделя пред AFP професор Парк от университета Ewha.

" Това, което е друго от 2022 година, е, че предходната година оправданието им беше, че изстрелванията са част от петгодишния им боен проект ", сподели той.

" Сега те ясно декларират, че ще се опълчват на Съединените щати и Южна Корея ".
 Северна Корея е изправена пред най-тежкия апетит от десетилетия
Северна Корея е изправена пред най-тежкия апетит от десетилетия

Страната е понижила дажбите на бойците си за първи път от 2000 година

Пак сподели, че удвоената експанзия от страна на Пхенян може да значи и утежняване на вътрешната обстановка . Южнокорейски чиновници неотдавна предизвестиха, че Северът може да бъде изправен пред сериозен дефицит на храна след години на изолираност, обвързвана с пандемия.

" Северна Корея постоянно възприема корав метод и основава външни рецесии като част от тактиката си на " обсаден нрав ", с цел да преодолее вътрешните битки. Типично севернокорейско държание е да се сплоти народът, като се акцентира опасността от страна на Южна Корея и Съединени американски щати ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР