Северна Корея пусна първата си оперативна подводница за тактическа ядрена

...
Северна Корея пусна първата си оперативна подводница за тактическа ядрена
Коментари Харесай

Северна Корея представи първата си тактическа подводница с ядрено оръжие


Северна Корея пусна първата си оперативна " подводница за тактическа нуклеарна офанзива " и я причисли към флота, който патрулира във водите сред Корейския полуостров и Япония, оповестиха държавните медии в петък, представени от " Ройтерс ".

Подводница № 841 - наречена Героят Ким Кун Ок на севернокорейска историческа персона - ще бъде едно от главните " подводни офанзивни средства на военноморските сили " на Северна Корея, сподели водачът Ким Чен Ун на церемонията по стартирането на вода в сряда.

Анализатори споделиха, че плавателният съд наподобява е модифицирана подводница от руската ера от клас Romeo , която Северна Корея е придобила от Китай през 70-те години на предишния век и е почнала да създава в страната. Неговият дизайн, с 10 люка на изстрелващите тръби, демонстрира, че най-вероятно е въоръжен с балистични ракети и крилати ракети, споделиха анализатори.

На церемонията Ким сподели, че въоръжаването на флота с нуклеарни оръжия е незабавна задача и даде обещание повече подводни и надводни кораби, оборудвани с тактически нуклеарни оръжия за военноморските сили, заяви осведомителната организация KCNA.

" Церемонията по стартирането на вода на подводницата възвести началото на нова глава за подсилване на военноморските сили на КНДР ", сподели KCNA, употребявайки буквите на формалното име на Севера, Корейската народнодемократична република.

Северна Корея възнамерява да модифицира други съществуващи подводници с нуклеарно въоръжение и да форсира напъните си за вероятно създаване на подводници с нуклеарна сила, сподели Ким.

" Постигането на бързо развиване на нашите военноморски сили... е приоритет, който не търпи отсрочване поради... последните нападателни ходове и военни дейности на враговете ", сподели севернокорейският водач в тирада, явно имайки поради Съединените щати и Южна Кореа.

Ядрените оръжия и стратегиите на Северна Корея за балистични ракети са неразрешени от резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, а изстрелването на подводницата провокира наказание от Южна Корея и Япония.

" Военната активност на Северна Корея съставлява по-сериозна и по-непосредствена опасност за сигурността на нашата страна от преди ", сподели основният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно на брифинг.
 Русия предлага тристранно военноморско обучение със Северна Корея и Китай
Русия предлага тристранно военноморско обучение със Северна Корея и Китай

Сергей Шойгу посети Северна Корея за 70-ата годишнина от края на Корейската война

Обозначението като " тактическа " подводница допуска , че тя не носи балистични ракети с подводно изстрелване (SLBM), които могат да доближат континенталната част на Съединени американски щати, а по-скоро по-малки SLBM с дребен обхват или крилати ракети с подводно изстрелване (SLCM), способни да поразят Южна Корея, Япония или други районни цели, сподели Чой Ил, пенсиониран капитан на южнокорейска подводница.

Задната част на платното на подводницата - кулата, която излиза от горната част на корпуса - е била разширена и са инсталирани 10 отвесни изстрелващи тръби, 4 огромни и 6 дребни, евентуално за SLBM и SLCM, сподели той.

Не е ясно дали Северна Корея е създала изцяло дребните нуклеарни бойни глави, нужни за такива ракети. Анализаторите споделят, че усъвършенстването на по-малки бойни глави най-вероятно ще бъде основна цел, в случай че Северът възобнови нуклеарните опити.

Северна Корея разполага с към 20 подводници от клас Romeo, които се задвижват от дизелово-електрически мотори и са остарели съгласно актуалните стандарти, като множеството други страни ги експлоатират единствено като образователни кораби.

Анализаторите за първи път видяха признаци, че се строи най-малко една нова подводница през 2016 година, а през 2019 година държавните медии демонстрираха Ким да инспектира необявена до момента подводница, издигната под " неговото особено внимание ", която ще оперира край източното крайбрежие.

Държавните медии по това време не описаха оръжейните системи на подводницата или споделиха къде и по кое време е осъществена инспекцията, само че анализатори споделиха, че очевидният размер на новия транспортен съд демонстрира, че е планиран да носи ракети.

Церемонията по откриването идва, когато Северна Корея ще означи 75-ата годишнина от основаването си в събота и следва известията, че Ким възнамерява да пътува до Русия този месец,, с цел да обсъдят доставките на оръжия за Москва.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол се срещна в четвъртък с китайския министър председател Ли Цян в Джакарта и изиска от Пекин да направи повече като член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за справяне с нуклеарната опасност на Северна Корея.
 Звезден момент за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до съветски военни технологии
Звезден момент за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до съветски военни технологии

Колко обезпокоителен е съюзът сред Русия и Ким Чен Ун?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР