Всичко, което трябва да знаете за новата ядрена подводница на Северна Корея

...
Северна Корея пусна на вода най-новата си подводница, като на
Коментари Харесай

Северна Корея пусна на вода най-новата си подводница, като на церемонията присъства лидерът Ким Чен Ун.

Подводницата от клас Sinpo-C е най-новото и най-мощното допълнение към ядрения арсенал на Северна Корея.

Модифициран руски дизайн, той използва дизелов двигател, който на свой ред може да зарежда серия от батерии, което позволява на подводницата да работи почти безшумно, когато е необходимо. Дизелово-електрическото задвижване е технология от десетилетия, но Северна Корея радикално промени дизайна, разтягайки платното, за да включи някои ракетни изстрелващи тръби.

Анализът на снимките на тази нова подводница, наречена Hero Kim Kun Ok, предполага, че тя може безшумно да транспортира и изстреля 10 ракети Pukguksong-3, докато е все още потопена.

Това е огромен скок във възможностите за Северна Корея.

Ракетите с голям обсег, изстреляни от сушата, ще бъдат бързо забелязани и проследени, тъй като противоракетните батареи са били предупредени. Въпреки това, тази нова подводница на теория ще може да пътува под вода, приближавайки се скрито към целта си. Колкото по-близо може да се приближи подводницата, толкова по-малко разстояние е необходимо на ракетата да измине целта си, което дава много малко време на целта да реагира и да се защити.

Северна Корея вече има способността да атакува своята съседка Южна Корея от мобилни изстрелващи площадки на сушата, с малък шанс всички те да бъдат прихванати. Тази подводница дава на Северна Корея офанзивна способност в целия регион, която не е притежавала преди, и е проектирана да води битката с потенциални противници в Тихия океан, като Япония или бази на Съединените щати чак до Гуам.

Самата ракета е с твърдо гориво и има обсег от 1900 км. Освен това ъгълът, от който се изстрелват балистични ракети от подводници (SLBM), може да бъде проблем за системите за противобалистични ракети, като системата за отбрана на зоната на висока надморска височина (THAAD). THAAD е предназначена за прихващане и унищожаване на балистични ракети по време на последната им фаза на полет и беше разположена в Южна Корея през 2017 г.

Ъгълът на изстрелване, времето във въздуха и разстоянието до целта правят Pukguksong-3 мощно допълнение към арсенала на страната, способно да достави ядрена бойна глава навсякъде в обхвата, с малко или никакво предупреждение.

По-ранна версия, подводницата от клас Gorae, не е преминала обширни изпитания, което кара анализаторите да заключат, че модификациите са били неуспешни. И все пак, въпреки че можеше да изстреля само една ракета с много по-малък обсег, тази по-ранна подводница послужи като тестова площадка за идеи, които се реализираха в този най-нов дизайн на Sinpo-C.

Южна Корея вече разполага с по-усъвършенстван дизелово-електрически плавателен съд и редовно тества и обновява своите SLBM, но това е първият път, когато Северна Корея ще може да се мери с тях и допълнението на Hero Kim Kun Ok към Северна Корея флотът без съмнение ще усложни стратегическото мислене на Южна Корея.

Япония също сега вероятно ще се съсредоточи върху разработването на своя собствена гама от ракетни подводници, което допълнително ускорява продължаващата надпревара във въоръжаването в региона.

Поглеждайки към Русия, Северна Корея осъзна, че военноморските сили с ядрен капацитет, особено флотът от подводници с ядрен капацитет, са мощен начин за компенсиране на всяка стратегическа слабост, която страната може да притежава. Има съобщения, че когато президентът Владимир Путин и Ким Чен Ун се срещнат във Владивосток, ще има искане за руска технология за ядрено задвижване в замяна на големите количества боеприпаси и оръжия, от които Путин отчаяно се нуждае за продължаващата си война в Украйна.

Всички признаци показват, че сега Северна Корея възнамерява да модернизира и разшири своя флот от ракетни подводници.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР