Северна Корея може да проведе ядрен опит по време на

...
Северна Корея може да проведе ядрен опит по време на
Коментари Харесай

Пхенян плаши с ядрен тест

Северна Корея може да организира нуклеарен опит по време на идното посещаване на вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис в Япония и Южна Корея, защото Пхенян се приготвя за подобен тест.

Това съобщи в петък почитан чиновник на администрацията на Съединени американски щати, представен от " Йонхап ".

Служителят предизвести, че Северът ще се изправи пред съществени последици, в случай че избере да организира нов тест.

" Възможно е и по-рано казахме, че КНДР се готви да организира нуклеарен опит ", сподели служителят, запитан за опцията за севернокорейски нуклеарен опит по време на пътуването на Харис до страните от Североизточна Азия идната седмица.

Служителят означи, че Пхенян се приготвя за нуклеарен опит от известно време.

" Дадохме да се разбере, че подобен тест ще докара до спомагателни дейности от страна на Съединените щати, с цел да демонстрираме нашия стоманен ангажимент към сигурността на Република Корея и към нашите японски съдружници, сподели служителят. Изяснихме какъв брой сме загрижени от севернокорейските провокации и дестабилизиращото държание и нуклеарен опит сигурно ще бъде в тази категория ", добави формалният представител, отбелязвайки също, че въпросът за севернокорейските провокации " сигурно " ще бъде разискван, когато Съединени американски щати вицепрезидент се среща с южнокорейските си сътрудници.

Вицепрезидентът би трябвало да направи четиридневно посещаване в Япония от понеделник, водейки президентска делегация на погребението на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе.

Тя ще дойде в Южна Корея в четвъртък за среща с южнокорейския президент Юн Сук Йол, сподели служителят на телефонен брифинг за пресата. Това ще означи първото ѝ пътешестване до Япония и Южна Корея, откогато встъпи в служба при започване на предходната година.

Освен с Юн, Харис би трябвало да се срещне и с южнокорейския министър председател Хан Дък Су, който ще управлява президентската делегация на Южна Корея на погребението на Абе.

Срещата Харис-Хан ще се организира в Токио във вторник, съгласно представител на администрацията на Съединени американски щати.

По време на двудневното си пътешестване до Сеул, вицепрезидентът на Съединени американски щати ще организира и кръгла маса с група от това, което служителят на администрацията назова " реформаторски корейски дами ".

" Това са видни дами от разнообразни промишлености, които са създали крачки в построяването на по-приобщаващо и заслужено общество ", сподели служителят.

" Тази среща ще показва смисъла, което вицепрезидентът придава на въпросите за равнопоставеност на половете по света ", добави служителят. " Вицепрезидентът доста желае да даде гласа си и водачеството си, с цел да повдигне дамите и да разшири опциите за тях. "

Служителят сподели, че Харис ще има опция да се свърже с американски войски, ситуирани в Южна Корея, когато бъде помолен, само че отхвърли да даде повече детайлности.

" Тя желае да отиде там и да обясни, че Съединените щати имат доста мощен ангажимент към сигурността на Република Корея и това е, което тя ще алармира и това ще съобщи на президента ", съобщи чиновник за пътуването на Харис до Сеул.

Служителят отхвърли да разяснява дали вицепрезидентът ще работи директно, с цел да помогне за възстановяване на връзките сред Сеул и Токио по време на визитата си в района, само че сподели, че Съединени американски щати сигурно предизвикват двамата си съдружници да подобрят връзките си.

" Очевидно желаеме да забележим допустимо най-близките връзки сред нашите двама съдружници. Бяхме насърчени да забележим, че управлението и на двете страни наподобява дава приоритет на този въпрос и се среща между тях ", сподели служителят, явно имайки поради срещата на президента Юн с Японският министър председател Фумио Кишида в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк тази седмица.

" Не е за нас да участваме в такива договаряния, само че сигурно е за нас да изразим поддръжката си за това, което вършат, и всичко, което можем да създадем, с цел да помогнем, само че най-много просто да насърчим този развой, тъй като колкото повече можем да бъдем съгласувани двустранно с тях и по-късно един с различен, толкоз по-силни сме в района и в целия свят. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР