Северна Корея протестира срещу заседанието на Съвета за сигурност на ООН относно състоянието на правата на човека

...
Северна Корея изрази несъгласие срещу предстоящото заседание на Съвета за
Коментари Харесай

Северна Корея изрази несъгласие срещу предстоящото заседание на Съвета за сигурност на ООН относно състоянието на правата на човека, обвинявайки Съединените щати, че напредват собствения си дневен ред, като ръководят усилията.

Във вторник заместник-външният министър на Северна Корея Ким Сон Гьонг нарече плановете за откритата среща, насрочена за четвъртък, „презрени“. Китай, който има тесни връзки със Северна Корея, също се обяви против срещата.

„Китай не вижда добавена стойност за Съвета да има такова заседание и ще бъде против това“, каза говорителят на мисията на Китай към ООН по-рано тази седмица, добавяйки, че мандатът на Съвета е „поддържане на международния мир и сигурност, а не правата на човека ”.

Срещата, първата по рода си от 2017 г., се провежда, тъй като САЩ председателстват Съвета за сигурност на ООН за едномесечен период.

САЩ, Албания и Япония поискаха срещата, която изисква подкрепата на поне девет от 15-те членове на съвета.

Китай и Русия може да се опитат да блокират процедурата, но американски служители изразиха увереност, че разполагат с необходимите гласове, за да продължат напред.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че Съветът за сигурност трябва да „се заеме с ужасите, злоупотребите и престъпленията, извършвани“ от правителството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Северна Корея, която е под санкции на ООН от 2006 г. насам поради балистичните си ракети и ядрената си програма, отхвърля критиките по отношение на спазването на човешките права. Той обвини международните санкции за мрачната хуманитарна ситуация в страната.

Той също обвини САЩ в прикриване на усилията за прокарване на своите геополитически интереси в името на правата на човека и международното право.

Във вторник заместник-външният министър Ким повтори тези твърдения, като каза, че САЩ се интересуват само от „осъществяване на своята тесногръда и хегемонна геополитическа цел“ и че срещата „няма нищо общо с универсалната концепция за защита на човешките права“ .

Междувременно САЩ отричат, че санкциите са виновни за трудностите в Северна Корея, като вместо това сочат с пръст правителството на страната.

„Севернокорейците страдат, докато режимът на КНДР [Корейската народнодемократична република] отклонява голяма част от бюджета и ресурсите си за разработване на оръжия“, каза Нейт Евънс, говорител на мисията на САЩ към ООН, пред The ​​Associated Натиснете в отговор на забележките от вторник.

Ким Чен Ун наскоро нареди голям тласък в производството на ракети и други оръжия, за да се подготви за евентуални военни действия. Това искане идва, след като Северна Корея увеличи изстрелванията на своите ракети тази година, обявявайки първия тест на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво (ICBM) с голям обсег на действие през април.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР