Северна и Южна Корея възстановиха горещата телефонна линия помежду си,

...
Северна и Южна Корея възстановиха горещата телефонна линия помежду си,
Коментари Харесай

Разведряване: Северна и Южна Корея възстановиха горещата телефонна линия помежду си |

Северна и Южна Корея възвърнаха горещата телефонна линия между тях, оповестява Би Би Си.

Тя свързва Сеул и Пхенян при изключителни обстановки.

Създаването ù е инициирано от Червения кръст.

През юни 2020 година линията бе прекратена по самодейност на севернокорейската столица Пхенян след неуспех на среща на върха. Малко по-късно Северна Корея взривява граничния офис, издигнат за възстановяване на връзките.

Според президентската администрация в Южна Корея водачите на двете страни са се споразумели да възстановят доверието и да подобрят връзките между тях. Те са разменили няколко персонални писма от април насам.

Севернокорейската държавна новинарска организация KCNA оповестява, че всички междукорейски информационни канали са възобновили работата си в 10 ч. сутринта на 27 юли (3 ч. българско време).

" Според съглашението, реализирано сред двамата висши водачи, северът и югът подхващат ограничения за възобновяване употребата на всички междукорейски информационни линии от 10:00 ч на 27 юли ", оповестява организацията и добавя, че двамата водачи са се съгласили да създадат " огромна крачка във възобновяване на взаимното доверие и насърчаването на помиряването ".

Представители на двете страни са разговаряли три минути през днешния ден. Разговори към този момент ще се водят всеки ден, оповестяват южнокорейските управляващи.

Връзките сред двете страни на Корейския полуостров се усъвършенстваха през 2018 година, когато южнокорейският президент Мун Дже-Ин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха три пъти. Крехкото помирение се разпадна след неуспеха на втората среща на върха сред Ким и тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Впоследствие напрежението се усили и Северна Корея приключи всички военни и политически информационни връзки, в това число горещата телефонна линия. Южнокорейският президент е призовавал неведнъж за възстановяването ù и за възобновяване на договарянията за анулация на севернокорейската нуклеарна стратегия.

Двете Кореи остават официално във война, тъй като Корейската война от 1950-1953 година завършва с помирение, а не с кротичък контракт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР