Сестрата на краля на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн се кандидатира за

...
Сестрата на краля на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн се кандидатира за
Коментари Харесай

Политическо земетресение в Тайланд – принцеса се бори с военната хунта за премиер

Сестрата на краля на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн се кандидатира за министър председател на страната на изборите през идващия месец , оповестяват международни организации.

Партия Thai Raksa Chart удостовери, че принцеса Уболратана Барнавади се включва в изборната конкуренция.

Според специалисти това решение провокира " политическо земетресение ".

Принцесата е първият член на кралската фамилия, който ще се бори за държавен пост. Уболратана ще се изправи против водача на военната хунта военачалник Прают Чан-оча, който разгласи през днешния ден, че ще се кандидатира за министър председател, с цел да " поддържа мира и реда ".

Thai Raksa Chart е партията на 67-годишната Уболратана, която е съдружник с някогашния министър председател Таксин Шинаватра, който беше свален с прелом през 2006 година, само че води партията в заточение. Партията е основана от партия " За таи " (Peu Chart) на Таксин, откакто военната хунта заплаши да я разпусне. Уболратана намерено поддържа близки връзки с Таксин.

Решението на принцесата води до невиждано развиване . Преди изненадващото решение изборите се разглеждаха като борба сред популистите на Таксин и хунтата.

Военната хунта, която иззе властта през 2014 година, е подложена на критика, че употребява законите за угнетяване на опозицията.

Уболратана се отхвърли от кралската си купа през 1972 година, когато се омъжи за чужденец. Но тя към момента се преглежда като част от кралското семейство, което обичайно е над политиката, макар че има огромно въздействие. Тя е някогашна актриса в Тайланд.

Според законите на страната наказуемо е да се подлагат на критика или наскърбяват членовете на кралската фамилия . Експерти означават, че Уболратана няма да бъде предпазена от тези закони, само че кой ще се осмели да се опълчи на политиките й и да изрази отрицание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР