Сесил Каратанчева завършва тази година под №186 в световната ранглиста.

...
Сесил Каратанчева завършва тази година под №186 в световната ранглиста.
Коментари Харесай

Сесил Каратанчева : Надявам се да се завърна в топ 100

Сесил Каратанчева приключва тази година под №186 в международната класация. През този сезон 28-годишната софиянка завоюва купата на шампионат в Лас Вегас. Там тя победи в българския край против Елица Костова. Сесил даде особено изявление за уеб страницата на БФТ. В него тя приказва за отминаващата година, очакванията за идната и до какъв брой се трансформира конкуренцията в тениса.

- Сесил, каква беше годината теб? Доволна ли си от представянето си?
- Може би единствено Григор Димитров е удовлетворен от годината, тъй като мисля, че ние спортистите сме постоянно недоволни от себе си като цяло. Изпращам един положителен сезон, не мога и не обичам да се окайвам. Естествено имах по огромни упования, само че като се има в поради, че предходната година имах отлив и не се усещах доста добре, и тази не мога да кажа, че се усещах прелестно. В края реализирах добър триумф със спечелването на шампионат в Лас Вегас и това, несъмнено, дава самочувствие. Не беше най-хубавата година никога и не мога да кажа, че съм удовлетворена. Но в последна сметка това е спортът. Има положителни, има и неприятни години. На такава възраст съм, че към този момент знам да не върша драма нито от доста хубавите, нито от доста неприятните, по тази причина просто беше една естествена година. Жива и здрава съм и околните са ми здрави което е най-важното.

- Титлата в Лас Вегас е най-големият ти триумф през тази година. Какво беше възприятието да играеш на край против друга българка?
- Беше доста хубаво от позиция, че толкоз надалеч от вкъщи, на край се срещаш със сънародничка. Неприятното е, че въпреки всичко ние сме приятелки, играхме дружно за " Фед Къп " и се познаваме от доста години. Но въпреки всичко разделяш персоналното от работата. Получи се прелестен мач. И двете дадохме най-хубавото и беше 50-50 кой ще завоюва. Радвам се, че аз измъкнах успеха, само че беше доста вълнуващо прекарване и това беше един прекрасен миг.

- Прекара доста време в Съединени американски щати през тази година. През идната по този начин ли смяташ да протече календара ти?
- По принцип в Съединени американски щати е най-лесно, тъй като по този начин е направена системата с шампионатите, че там има ужасно доста надпревари през цялата година. Програмата ми доста зависи от това по какъв начин ще пускам. Ако потегли добре, може би ще се задържа повече време в Европа на по-големите шампионати. Ако ли не, може би ще отида отново в Америка. Като цяло ще се целя да играя във всичките най-големи шампионати. Започвам в Австралия, след това са Доха, Дубай. Разбира се, по времето на Фед Къп няма да играя в различен шампионат.

- Започваш в Австралия. На там ли са ориентирани сега тренировките ти?
- Да. Има един подгряващ шампионат в Бризбейн, за които не знам дали ще се класирам, само че напъните ми са ориентирани към Откритото състезание на Австралия.

- Как се чувстваш физически?
- Добре се усещам. В края на сезона съумях да си взема три седмици отмора и да презаредя батериите. Като цяло не мога да се оплача. Нямам травми, несъмнено понякога си имам някакви болежки, само че нищо огромно.

- Къде си мечтаеш да бъдеш след една година по това време? Какво си мечтаеш да постигнеш?
- На всеки един състезател задачата му е топ 100 или топ 50. Това е най-хубавата и реалистична цел, която можеш да си поставиш при започване на годината преди да знаеш какво ще се случи и по какъв начин ще стартира въобще целия сезон. Надявам се да влезна най-малко в стотицата, тъй като при мен нещата са доста непостоянни. В смисъл не знам към този момент какъв брой пъти в кариерата си влизам и излизам от топ 100.

- От дълги години си в тура. Какво се промени най-много в конкуренцията?
- Аз съм на мнение, че на всеки за времето си постоянно му е било мъчно. Това, което се трансформира оттогава, когато аз започнах и каквото е в този момент, че с повдигането на наградните фондове на шампионатите и родителите и играчите станаха по-амбициозни. Турнирите се усилиха доста, към този момент има надпревари и то по доста всяка една седмица по целия свят. Нормално това подвига и конкуренцията. Възрастовата група пада изключително във женския тенис. Мисля, че конкуренцията ще става още по огромна по този начин като виждам новото потомство, което идва. Правят се от ден на ден академии. Момичета на 13-14 години към този момент упражняват извънредно съществено и имат екипи от хора с физиотерапевти и треньори. Борбата е все по яростна. Много рядко можеш да имаш „ слаб съперник “, тъй като всички са доста стимулирани и съсредоточени.

- Имаш ли време с цел да отпразнуваш празниците, да прекараш повече време със фамилията?
- Не. За жал по този начин е изработен календарът в Австралия, че първите подгряващи шампионати стартират тъкмо към Нова година. Няма доста време за празненства по този начин, че ще виждам да си взема подаръците авансово. Това е част от работата няма по какъв начин. Един ден, когато завърша с професионалната кариера, живот и здраве ще има време за доста празници.

- Какво си пожелаваш за идната година?
- В персонален проект си поисквам да съм все по този начин щастлива с мъжа до себе си. Да има мир, успокоение и всички да сме здрави. В професионален проект повече триумфи на тенис корта във всеки един миг.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР