Серозно намаляващо търсене на вино във Франция се отчита тази

...
Серозно намаляващо търсене на вино във Франция се отчита тази
Коментари Харесай

Търсенето на вино се срина толкова, че Франция харчи $215 милиона за дестилиране на излишното производство

Серозно намаляващо търсене на вино във Франция се регистрира тази година. Сред аргументите са спад на вътрешното търсене и по-слабите продажби в Китай и по-голямата конкуренция на експортните пазари.

Потреблението на вино е намаляло в цяла Европа - със 7% в Италия, 10% в Испания, 15% във Франция, 22% в Германия и 34% в Португалия за интервала от първите шест месеца на 2023 година, съгласно Данни на Европейската комисия. Междувременно производството на вино в целия блок е повишено с 4%. Междувременно крафт бирата и другите питиета се все по-голяма конкуренция.

Ситуацията е толкоз сериозна, че френското държавно управление възнамерява да похарчи към 215 милиона $ за погашение на помощи, като поддръжка ще пристигна и от Европейски Съюз. По-голямата част от помощите ще отиде в районите Бордо и Лангедок. Процесът ще включва дестилиране на непотребното вино в етанол, който след това може да се употребява за разнообразни промишлени цели, в това число производството на парфюми, почистващи артикули и хидроалкохолен гел и други, оповестява Fortune.
 Топ 10 на страните в света, в които се създава най-хубавото вино
Топ 10 на страните в света, в които се създава най-хубавото вино

Според годишна ранглиста на The World`s Best Vineyards

По думите на министъра на земеделието Марк Фесно държавното управление желае да стабилизира цените на виното и да помогне на винопроизводителите да " намерят нови източници на доходи ".

Според друга стратегия за поддръжка фермерите получават отплата за унищожаването на лозя, превръщането на земята в гори. В Бордо да вземем за пример в програмата са се присъединили 1000 фермери, което е довело до премахването на към 8% от лозята в района. Други обществени средства оказват помощ на производителите на да преминат към произвеждане на други артикули като маслини.

Търсенето на вино от висок клас обаче остава, тъй че някои производители във Франция са избрали да се реалокират в първокласния пазар. През февруари Moët Hennessy на първокласната LVMH добави производителя на розе от Прованс Château Minuty към своето портфолио от етикети на първокласни виновност.

Според Guardian, това не е първият път, когато Европа страда от сходно събитие в спад на търсенето. В средата на 2000-те години свръхпроизводството на вино, подтиквано от дотациите, накара Европейски Съюз да реформира своите аграрни политики.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР