Сериозното забавяне на жилищното строителство в Швеция през последните две

...
Сериозното забавяне на жилищното строителство в Швеция през последните две
Коментари Харесай

Нов проблем се задава на един от най-затъналите имоти пазари в Европа

Сериозното закъснение на жилищното строителство в Швеция през последните две години може да утежни дефицита на жилища в най-голямата скандинавска страна.

Броят на новите стартирани жилища остава на най-ниското равнище от съвсем девет години през юли, без смяна от юни. Това не е изненадващо – строителството е съвсем спряло след година на спад на цените на жилищата.

Цените падат, откакто централната банка стартира да покачва цената на заемите. Спадът е с към една пета от пик си през март 2022 година Все още обаче равнищата им са високи. Една от аргументите за тази обстановка е, че след краха на пазара през 90-те години, цените са повишили цената си пет пъти.

Ново строителство съвсем няма. Според компанията Byggfakta Group Nordic има към 25 000 стартирани жилища, съгласно месечния им показател. Това е по-малко от половината от 63 000 жилища които би трябвало да бъдат издигнати всяка година, с цел да може пазарът да задоволи годишното търсене, съгласно шведския Национален съвет по жилищното строителство.

Миналата година Швеция претърпя един от най-големите спадове що се отнася до цените на жилищата в международен мащаб, наред с високата инфлация и стягането на ограниченията на централната банка, които понижиха покупателната дарба на потребителите и усилиха цената на ипотеките.

Спадовете в цените, по-скъпите заеми и първични материали, принудиха доста строителни компании да анулират или отсрочат своите планове.

„ Броят на ново започнатите жилища понижа внезапно от средата на 2021 година, само че в този момент демонстрират признаци на стабилизиране на исторически ниски равнища “, разяснява в Тор Борг, началник в Byggfakta, представен от Businesstimes.com.

По думите му обаче ще има последици от записания двугодишен спад в започнатите жилища – по-малко жилища ще бъдат добавени към пазара.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР