Сериозно присъствие имат българските градове и региони в класацията

...
Сериозно присъствие имат българските градове и региони в класацията
Коментари Харесай

В България са 7 от 10-те най-изгодни региона на бъдещето в Европа

Сериозно наличие имат българските градове и райони в класацията " " на аналитичното издание на " Файненшъл Таймс " fDi Intelligence. По-голямата част от високите класирания са свързани с успеваемостта на разноските на задграничните вложители.

По този индикатор, който сплотява в себе си другите разходи на бизнесите - за заплати, наем, налози, такси и така нататък, София е на трето място измежду огромните европейски градове, а Русе - измежду тези с сред 100 000 и 350 000 поданици, като в тази категория Бургас остава трети. В десетката на междинните градове на бъдещето са още Варна и Пловдив, които са на шеста и седма позиция.
 Чуждестранните вложения у нас нарастват до близо €1,5 милиарда: кои са най-големите вложители?
Чуждестранните вложения у нас нарастват до близо €1,5 милиарда: кои са най-големите вложители?

По данни на Българска народна банка

Цели 7 от най-изгодните дребни европейски области са български - първа е Русе, от трето до седмо място са Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас и София - област, а София - град е №9.

Значително по-спорадично е наличието на нашата страна в другите ранглисти. София е предпоследна в Топ 8 на огромните европейски градове във връзка с тактиката за привличане на директни задгранични вложения, като зад нея остава Анкара. Столицата е на шесто място във връзка с човешкия капитал и седма по отвореност към бизнеса. Старозагорският район е на шесто място измежду дребните европейски райони със тактика за задграничните вложения.

Призьорите

Като общо показване Лондон е най-хубавият европейски град на бъдещето през 2023 година, следван от Амстердам, Дъблин и Париж.

Сред обитаемоте места с над 500 000 поданици най-добре се показва Германия с Хамбург и Франкфурт на Майн на първите две места и Дюселдорф на четвърто. Между тях е остарялата полска столица Краков.
 Гърция чака втора поредна рекорна година за задграничните вложения
Гърция чака втора поредна рекорна година за задграничните вложения

През първата половина на 2022 година тяхната стойност към този момент доближава 75% от ПЧИ, пристигнали в Гърция през 2021 година

При междинните градове челната тройка се оформя от Цюрих, Вилнюс и Вроцлав, а четвърти е Единбург. В класацията на дребните челните места са за Базел, Корк, Рединг и Люксембург. При микро градовете (с под 100 000 жители) България не е показана в нито една подкласация, а първенците са Цуг (Швейцария), Лимерик, Голуей и Шанън (Ирландия).

По отношение на тактиката за привличане на вложения в другите категории първенците са Барселона, Порто, Нюкасъл, Брага и Лимерик.

Приоритетите

От fDI Intelligence означават, че над една трета от директните задгранични вложения в Европа (или над 130 милиарда долара) са били по линия на възобновимите енергийни източници. Следват превозът и логистиката ($26,61 млрд.), софтуерните и IT услуги ($23,96 млрд.), електронните съставни елементи ($19,1 млрд.) и полупроводниците ($18,22 млрд).
 Войната в Украйна провокира вълна от вложения, надхвърлящи €4 милиарда в Румъния
Войната в Украйна провокира вълна от вложения, надхвърлящи €4 милиарда в Румъния

Това разгласи румънският министър на стопанската система Флорин Спатару

Експертите регистрират и внезапно повишение на плановете за по над 1 милиарда евро, които към този момент са към 45 на континента, а също така вложенията в автомобилния бранш порастват.

Най-голямата инвестиция в Европа през 2022 година? Това е разширението на ирландското произвеждане на Intel, като планът се прави оценка на 12 милиарда евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР