Сериозни успехи в направление здравеопазване“ бяха постигнати по Интегрирания проект

...
Сериозни успехи в направление здравеопазване“ бяха постигнати по Интегрирания проект
Коментари Харесай

Осигуриха достъп до здравни грижи и профилактика за ромите в три бургаски общини

Сериозни триумфи в направление " опазване на здравето “ бяха реализирани по Интегрирания план за обществено включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките по Програма ЗОВ (Здраве и обучение за всички), съфинансиран от Българо-швейцарската стратегия за съдействие.

Шестима здравни посредници работят в трите общини, обхванати в плана – Бургас, Средец и Малко Търново.

В Бургас те работят главно в кв. " Победа “, от 2016 година От тогава до момента, са осъществени 130 гинекологични прегледа, с цитонамазка, и 300 профилактични. 88 спирали са сложени на дами за предотвратяване от нежелана бременност - един от огромните проблеми измежду ромското малцинство, описват посредниците Стефан Коларов и Мария Янакиева:

" На доста дами, които са многодетни майки със 7 – 8 деца, успяхме да сложим спирали “, споделят посредниците. Имат случи, при които даже и по-възрастните родители упорстват за процедурата за техните дъщери.

Сложен, обаче, остава въпросът с профилактичните прегледи, тъй като доста от ромите са здравно неосигурени. Предстои да се създадат и 200 проучвания за сифилис. Ще бъдат направени и здравни групи с младежи за половопредавани заболявания, а с децата се правят беседи, на които се разяснява значимостта на хигиената. Извършват се и наложителни имунизации.

В три посоки работят здравните посредници в Средец. Една от тях е ориентирана към репродуктивното здраве, разяснява една от посредниците – Пенка Тотева.

В Средец организират и профилактични прегледи, в това число и вътрешни заболявания, уши, нос гърло. Близо 600 души са минали през сходни проучвания, а задачата е още веднъж хората да си възстановят здравно – осигурителните права, само че процесът там е сложен: " Съдействаме като здравни посредници за преглеждането на здравнонеосигурени дами при АГ – експерт, слагане на серпантина, осъществяването на цитонамазка, на микробиологично проучване. Към момента имаме към 90 сложени спирали “, разяснява Тотева.

Ирина Апостолова от Община Малко Търново споделя, че е удовлетворена от свършеното в града и в Звездец, където са били ориентирани техните старания. За първи път там са назначени здравни посредници, а задачите са сходни – информация във връзка с контрацепция и полово излъчени заболявания и здравна профилактика. Над 500 са единствено профилактичните прегледи, на половината, които са деца, са сложени и ваксини:

" Работата беше в посока увеличение на здравноосигурените бременни млади майки. С цел – понижаване на ранните раждания, последствията от тях. Извършихме анкета за постигнатото – близо 30 души възвърнаха здравните си права, след обезпечаване и на работа. 221 дами бяха прегледани в границите на плана и им сложиха 41 вътрематочни спирали “, добави Апостолова.

И в тяхната общественост обаче са следи наклонност, че измежду младото потомство към този момент все по-често възнамеряват бременността в фамилията. А един от огромните триумфи, който Ирина Апостолова регистрира, е, че след ремонт на постройката на кметството в Звездец към този момент има разкрита процедура на общопрактикуващ доктор, нещо, което не е съществувало от близо 10 години.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР