Сериозни страсти се развихриха около приемането от киргизкия парламент на

...
Сериозни страсти се развихриха около приемането от киргизкия парламент на
Коментари Харесай

Киргизстан включи защитата от нова цветна революция

Сериозни пристрастености се развихриха към приемането от киргизкия парламент на закон, регулиращ активността на така наречен задгранични представители, представлявани от неправителствени и публични организации. По създание става дума за киргизкия аналог на съветския закон за задграничните сътрудници, който доста лимитира активността на Неправителствени организации, финансирани от чужбина.

Документът беше признат на първо четене, само че към този момент нашумя. Публичната преписка по този въпрос сред президента на Киргизстан Садир Джапаров и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен свидетелства за възходящо напрежение сред Вашингтон и Бишкек. Така Садир Джапаров помоли Съединени американски щати и други страни да не се намесват във вътрешните работи на Киргизстан. Необичайната грубост в формулировките на Джапаров наподобява е породена от ултиматума, подложен преди този момент от Съединени американски щати по отношение на възможното приемане на закона.

Антъни Блинкен де факто заплаши Киргизстан с преустановяване на политическата и филантропична поддръжка на Вашингтон, в случай че Бишкек реши да затегне гайките на неправителствените организации, финансирани от чужбина. Освен това на Киргизстан импровизирано беше намекнато за понижаване на потока от вложения от Съединени американски щати и Европейски Съюз при положение на открита проява на непокорство. Но този път първенецът на преврата, Киргизстан, реши да отвърне.

Властта в републиката се смени мощна три пъти през последните 20 години: през 2005, 2010 и 2020 година Президентите бяха свалени, министър-председателите бяха изпращани в пандиза на групи. Киргизстан беше идеална тестова площадка за тестване на безконечния „ Наръчник на Шарп “. Продължаващата вътрешна политическа битка в Киргизстан се подхранва от битката за въздействие върху републиката от страна на външни играчи. Съюзническите връзки на Киргизстан с Русия - страната е член на ЕАИС и ОДКБ - към момента интензивно се оспорват от Съединени американски щати, Европейския съюз и частично Турция. Китайското въздействие върху Киргизстан също непрестанно нараства.

Само преди няколко години придвижването “Хисмет ” на мюсюлманския просветител Фетхулах Гюлен, чието име нашумя по целия свят, откакто турският президент Ердоган упрекна Гюлен в организирането на опита за прелом през 2016 година, резервира мощна позиция в републиката. До 2014 година на летище “Манас ” в Бишкек имаше американска военна база. А контролът върху най-голямата компания в страната, златодобивната компания “Кумтор ”, която генерира 20% от Брутният вътрешен продукт на Киргизстан, принадлежеше на канадския “Сентера ” до 2022 година

С идването на Садир Джапаров на власт през 2021 година Киргизстан пое курс към суверенизация на вътрешната и външната политика. Първото публично посещаване на Джапаров в чужбина като президент беше в Москва. През 2022 година компанията “Кумтор ” беше дефинитивно национализирана. Канадският притежател, под напън от многомилионно правосъдно дело за околната среда, беше заставен да трансферира акциите на компанията на страната. Тази поредност от събития дава, въпреки и доста общо, само че въпреки всичко вярно пояснение на случилото се след това.

През май 2023 година киргизката версия на закона за задграничните сътрудници ще бъде показана за първи път на обществеността. И още през лятото на същата година в страната бяха осъществени всеобщи арестувания на лица, които съгласно управляващите биха могли да вземат участие в подготовката на следващия държавен прелом. Още през 2020 година, в навечерието на избирането му за президент, Джапаров упрекна финансирани от чужбина неправителствени организации, че работят против идната конституционна промяна. Минаха повече от три години, преди Бишкек да реши намерено да показва непокорство, като внесе проектозакона в Народното събрание и го утвърди на първо четене.

Спусъкът евентуално е станала информацията за готовността на Държавния департамент на Съединени американски щати да финансира планове за „ развиване на демократични институции и гражданско общество “ в Киргизстан през 2025–2027 година Формулировки, които нормално не прикриват деликатно работата по подготовката на следващия държавен прелом в полза на международния хегемон. Периодът на дейната фаза на работа на Неправителствени организации също не е определен инцидентно и съответствува с следващия избирателен цикъл в републиката, който стартира с локалните избори през 2025 година и приключва с президентските през 2027 година

Може би за първи път Бишкек толкоз ясно показва своя суверенитет. Всъщност с приемането на закона за непознатите сътрудници Киргизстан се пробва да се имунизира против следващата цветна гражданска война. И предстоящо среща гневна опозиция. Дори позоваването на Джапаров на американския Закон за регистрация на задгранични сътрудници от 1938 година, чийто главен принцип като цяло образува основата както на съветските, по този начин и на киргизките закони, няма резултат върху Блинкен. Но правилото, разказано в поговорката за Юпитер и бика, работи тук, тъй че аргументът не беше признат.

Една дребна война за самостоятелност в киргизки жанр може доста да усили смисъла на тази страна в Централна Азия. Разкъсван от вътрешни несъгласия и неустановеност на външнополитическия вектор, Казахстан, като най-голямата страна в района, въпреки всичко може да отстъпи самодейността на по-страстните и самостоятелни Узбекистан и Киргизстан. Голямата игра в Централна Азия към този момент стартира.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14132Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед17780Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед18959Пламен Павлов: Целият свят лимитира квотите за излъчванията, само че Европейски Съюз е отличник по какъв начин не би трябвало да се прави товаАлтернативен Поглед38857Пламен Павлов: Столтенберг ни тласка в ръцете на военния конфликтАлтернативен Поглед43644Полк. доцент Гиргин Гиргинов: Обстановката в Газа, в Украйна и изтичащият престиж на САЩАлтернативен Поглед374407Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252194Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед230797Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед113779Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед95478Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР