Сериозни различия в твърденията на вътрешния министър и разследващитеТри версии

...
Сериозни различия в твърденията на вътрешния министър и разследващитеТри версии
Коментари Харесай

Убийството в Кладница потъва в противоречия

Сериозни разлики в изказванията на вътрешния министър и проверяващите
Три версии за изтезанието: неуредени сметки с длъжници, възмездие на съдружници или фамилна драма

Не удостоверяват опитите за прикриване на следи

Няма повдигнати обвинявания за убийството на 68-годишния швейцарски предприемач Удо Ланге. По следствието, обаче се появиха доста несъгласия. Има съществени разлики в изказванията на служебния вътрешния министър Иван Демерджиев и екипа от проверяващи изтезанието по значими елементи, свързани с разкриването на случая.



Шест души са разпитани като очевидци, обрисуван е кръг от обвинени, само че липсват задоволително доказателства в поддръжка на някоя от трите съществени версии - неуредени сметки, възмездие на съдружници или фамилна драма, научи “Труд”.



Профилът на Удо Ланге в Линкедин, където той се показва като вицесъдружник във компанията “Лим техникс” в Божурище.

Удо Ланге бе открит мъртъв в четвъртък вечерта в гаража на първокласната му къща в баровското вилно населено място “Делта хил” до пернишкото село Кладница. Преди това денем той е бил на работа в предприятието за силиконови произведения в Божурище на компания “Лим техникс”, в която е съучастник. За гибелта му съобщила брачната половинка му Елизабет в 20,30 ч. При първичния оглед на мястото не били открити следи от принуждение. При аутопсията обаче правосъдните лекари открили, че причина за гибелта е рана в белия дроб, нанесена посредством пронизване с дълго шило откъм шията. Имал е едно счупено и едно спукано ребро, най-вероятно от мощни удари или прилепяне.

В събота служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи сензационно, че “има данни да са сменяни облеклата, с които е бил, с цел да се прикрият следите от убийството”. Съобщено бе по-късно и че има арестуван по случая. Вчера тези изказвания не бяха доказани нито от наблюдаващия прокурор Аделина Алексиева от Окръжна прокуратура-Перник, нито от шефа на локалната полиция комисар Павел Млеканов.

“Няма доказателства за първичната версия, че трупът е изместен и преобличан след настъпването на гибелта. Тялото е намерено на пода в гаража, а не в автомобил”, посочи Албена Стоилова, представител на пернишката окръжна прокуратура. И добави, че са назначени ДНК и съдебно-медицинска експертизи и се работи по всички версии, като не се придава тежест на нито една от тях.

Жертвата Удо Ланге е живял в България от 2007 година и имал извънредно сполучлив бизнес със силиконови произведения. През 2017 година продава предприятието си в Перник на огромен шведски тръст. Криминалисти ревизират какви бизнес инициативи е подхванал Ланге в последните 5 години, давал ли е заеми, влагал ли е от получените пари в нови предприятия, имал ли е нови съдружници.

От изясняването на тези въпроси ще се разбере дали предприемачът е имал разногласия и спорове с длъжници. Не се изключва и да е станал жертва на някогашни съдружници или на някакви спорове в фамилията. Проверяват се и компаниите на свързани лица, включително и на брачната половинка му Елизабет, която е едноличен притежател на реномираната пекарна “Хлебарят “Житко”, отворила порти през 2019 на столичния бул. “Витоша”.

Часове след гибелта
Синът на Ланге прегази пешеходец
Шофьорът се разплакал след случая



Лекарският екип на Спешна помощ не съумял да помогне блъснатия пешеходец. На фотографията изпод е колата на сина на мъртвия предприемач.



Синът на убития край Перник предприемач Удо Ланге блъснал и умъртвил пешеходец на столичния бул. “Пушкин”. Синът дошъл по неотложност от Швейцария ден, откакто беше открит трупът на татко му. Втората покруса се разиграла към 21.30 ч. в петък. Загиналият 62-годишен мъж пресичал погрешно до автобусната спирка в региона на ул. “Никола Петков” и “Александър Пушкин”. Той не употребявал намиращата се на 20 метра пешеходна пътека и ненадейно изскочил пред “Шкода”-та на чужденеца, който не съумял да спре. На мястото незабавно пристигнала кола за спешна помощ, само че макар напъните на лекарите, пешеходецът умрял.

“Загиналият е служащ от чистотата. Спрели са с камионче на спирката на 111 в посока “Младост” и са отишли да си купят кафе от павилиона на кръстовището. На връщане, до момента в който пресича, кола, идваща от “Горнобански път”, го опустошава. Жалко за индивида, дано почива в мир. Жалко и за водача на синята “Шкода”. Седеше и плачеше”, описа Далила Пейчева, свидетел на случая. Швейцарецът е бил арестуван за 24 часа, само че е пуснат под гаранция от 1000 лева Автомобилът му е откаран на паркинга пред Столична дирекция на вътрешните работи за оглед.

“Става въпрос за закононарушение по несъобразителност. Вероятно индивидът не е бил в кондиция”, разяснява Албена Стоилова, представител на Окръжна прокуратура Перник. Във Facebook очевидци на нещастието съжаляваха водача, който не стига, че е изгубил татко си, само че и ще бъде съден поради някого, който не е спазвал разпоредбите на пътя.

Бизнесът на Удо Ланге
Произвежда уплътнения и медицински произведения от силикон


Новата постройка на пернишкото дружество на “Трелеборг Сийлинг Сълюшънс Силкотех България”.

68-годишният Удо Ланге стартира кариерата си във компанията “Гео и основатели” към швейцарския тръст “Силкотех” АГ през 1984 година и работи в нея до 2001 година. От 2002 година компания се преименува единствено “Гео” и посредством нея през 2007 година Ланге записва у нас “Силкотех България” със седалище в Перник, която престава да съществува през 2015 година Тогава за към 2 години той и брачната половинка му - българката Елизабет Любомирова-Ланге стават съдружници в шведската компания “Трелеборг Сийлинг Сълюшънс Силкотех България”, която при започване на 2017 година придобива изцяло предприятието в Перник и построява нова индустриална база за 4 млн. евро, която е открита през 2019 година



Фирмата създава всевъзможни уплътнения от силикон.

Пернишката компания създава всевъзможни произведения от “шприцован” силикон - уплътнения и елементи за ВиК, коли и доста други. Произвежда и медицински произведения, в това число посредством технологии, известни като 3D принтиране. Една от най-големите покупко-продажби на предприятието е с швейцарския тръст “Нестле” за производството на цедки и уплътнители за известните кафе машини “Долче Густо”.



Профилът в “Линкедин” на Фабиан Ланге - шеф на “Лим техникс” и съучастник на Удо Ланге.

След договорката в Перник обаче Удо Ланге не излиза изцяло от бизнеса със силиконови произведения. Той остава съсобственик с 50% от дяловете във компания “Лим техникс” ООД, учредена през 2017 година също в България с адрес кв. “Божурище”. Другата половина от дяловете се държи от Фабиан Ланге, роднина на Удо, с който работят взаимно от 2007 година Фабиан Ланге е и шеф на “Лим техникс” и компанията има 23-ма души личен състав.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР