Сериозен ръст на цените на основни храни от потребителската кошница

...
Сериозен ръст на цените на основни храни от потребителската кошница
Коментари Харесай

КНСБ: Тревожен ръст в цените на храните, очаква ни тежка зима

Сериозен растеж на цените на съществени храни от потребителската кошница - на горивата и на отоплението, предвиждат синдикатите от КНСБ. Твърдението им е на база на две техни изследвания, които съпоставят повишаването в границите на година, както и нарастването на цените през септември по отношение на август.

Синдикатите регистрират, че за година има растеж в цената на олиото от 43%, 10% - на брашното и картофите, 8% - при яйцата и по 2 и 3% - на млякото и сиренето, оповестява dariknews.bg.

" С над 20 на 100 са се повишили цените на зеле, червен пипер, домати, краставици, с към 30% са поскъпнали прасковите и дините ", цитира изследването на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ неговия началник Росица Макелова.

На годишна база хлябът е поскъпнал с към 5,5 на 100. Според КНСБ общият показател на цените на производител в индустрията доближава до 17.9% през месец август, което приказва единствено едно - предстоящо повишаване и на продуктите в потребителската кошница.

Проучването на синдикатите демонстрира и 30% растеж при цената на бензините и 51% на пропан-бутана.

Така се оформя прогнозата им за инфлация от над 6% до края на годината, която ще се усети най-силно при бедните семейства.

" Нашите упования са за двуцифрено повишаване на цените на топлоенергията от 1 януари 2022 година за битовите консуматори. Затова настояваме за преразглеждане на механизмите на целевата помощ за отопление. Близо 2,3 млн. българи чакаме тази зима да лимитират разноските си за отопление заради дефицит на средства ", съобщи синдикалният водач Пламен Димитров.

За да се компенсира повишаването, КНСБ упорства за интензивен растеж на заплатите с 12.5%. Средногодишният растеж на минималната работна заплата следва да е 17.5%, което ще обезпечи постигането на съответствие сред минималната и междинната работна заплата от 50% към 2025 година, показват синдикатите. Те желаят още от 1 ноември 2021 година размерът на минималната заплата да бъде повишен на 700 лева, а от 1 януари 2022 година - на 764 лева

От синдиката упорстват за отбрана на приходите на уязвимите семейства, в това число на безработните с минимално обезщетение да се изплати спомагателен бонус от 120 лева за последните три месеца на годината.

Също по този начин КНСБ желаят от 1 декември да се ползва формалната линия на беднотия в размер от 460 лева и през нея да се изчислят всички заплащания за обществено подкрепяне на уязвимите групи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР