Сериозен политически скандал разтърси Скопие, след като опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ

...
Сериозен политически скандал разтърси Скопие, след като опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ
Коментари Харесай

Скандал в Скопие: Международни престъпни босове са се сдобили с македонски паспорти

Сериозен политически скандал раздруса Скопие, откакто опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ упрекна ръководещите, че са дали опция на търсени мафиоти и наркотрафиканти от Балканите да се снабдят с интернационалните паспорти от Северна Македония.

Според ВМРО-ДПМНЕ „ в интервала от декември 2017 година до януари 2021 година на ръководителите на няколко наркокартела са издадени истински документи от Македония за безпроблемно пътешестване и престой в чужбина “. От партията оповестиха при започване на седмицата, че от тази скица са се възползвали към 200 души и предоставиха на медиите документи по случая. Опозицията упрекна министър председателят Зоран Заев и вътрешния министър Оливер Спасовски, че са дали опция това да се случи.



Веднага след тяхната конференция при спецоперация бяха задържани деветима полицейски чиновници, които бяха упрекнати във подправяне на персонални документи.

От Министерството на вътрешните работи на Северна Македония оповестиха, че спецакцията, която към момента е в ход, се организира в съгласуваност с проверяващия офис на посолството на Съединени американски щати и Интерпол.

Истрагата за пасошите е отворена уште во 2019 година.

Според изјавите коишто ги дава опозицијата се споменува некаква патна исправа околу 29 јануари 2020 година. Па кој беше тогаш министер за внатрешни работи?! Кадар на ВМРО-ДПМНЕ!
— Oliver Spasovski (@o_spasovski)
На конференция вътрешният министър Оливер Спасовски разгласи, че интервенцията е била подготвяна една година и изявите на ВМРО-ДПМНЕ са можели да я провалят. По-късно пред локални медии Спасовски съобщи, че някои от документите са издадени по времето на служебното държавно управление, в което вътрешен министър е бил Наке Чулев от „ тяхната партия “.

Сред задържаните полицейски чиновниците не е имало човек на управителна служба. Те са издавали документи с подправени имена на търсените лица. Сумата за приемане на подправен паспорт е била към 20 000 евро. В поддръжка на незаконната група е работило и лице, което не е имало публични пълномощия, а е изпълнявало ролята на медиатор сред търсещите паспорти и длъжностите лица, посочи министърът.

В изказване за медиите министър председателят Зоран Заев съобщи, че няма да желае оставката на вътрешния министър, защото акцията е била сполучлива. По неговите думи един от служителите, изготвяли истински паспорти с подправени имена за районните нарушители, е дал документи на опозицията, с цел да ги разгласява, да сътвори политическо напрежение и по този метод той да се избави.

Сред хората, получили подправени документи, са: един от босовете на турската мафия и трафикант на оръжие Седат Пекер, който се е сдобил с македонска персонална карта на името на Джадин Амедовски, шефът на албански наркокартел Флориан Мусай, употребил интернационален паспорт на името на Наум Фило, търсеният в няколко страни перач на пари за италианската мафия Валид Иса Хмаис, на който е бил публикуван паспорт с крадена еднаквост на македонски жител от Корча – Вурмо Тако, един от водачите на черногорския Шкалярски клан Йован Вукотич, който е употребил документи с името Георги Андонов.

Случаят провокира огромен отзив измежду обществеността в Северна Македония.

„ За да работиш като фаянсаджия в Германия, ти би трябвало български паспорт. За дилър условията не са толкоз строги и може с македонски “, разясняват жители на обществените мрежи, оповестява в собствен материал македонската редакция на радио „ Свободна Европа “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР