Сергей Лавров и Еманюел Макрон почти едновременно провеждат големи обиколки

...
Сергей Лавров и Еманюел Макрон почти едновременно провеждат големи обиколки
Коментари Харесай

Русия побеждава Запада в борбата за Африка

Сергей Лавров и Еманюел Макрон съвсем по едно и също време организират огромни обиколки в африканските страни. По-точно, Макрон се мести със забавяне и визитата му наподобява като нищо повече от раздразнена реакция на пътуването на Лавров. Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел също отива на Черния континент и се оплаква от възходящото въздействие на Москва. Как Русия надигра Европа в Африка?

Френският президент Еманюел Макрон, който стартира обиколка в Африка малко откакто съветският външен министър Сергей Лавров отиде на континента, упрекна Русия в сряда, че „ всъщност е почнала нов вид световна хибридна война “. Москва употребява " информация, сила и храна " като оръжие, сподели Макрон на конференция в Бенин.

Подобни офанзиви белязаха цялото африканско странствуване на президента на Франция. „ Хибридното наличие на Русия в Африка е както дезинформация, по този начин и военно наличие, както и нова форма, която не бих нарекъл съдействие, а по-скоро съучастничество с отслабените политически управляващи. Това буди безпокойство”, съобщи Макрон в Камерун.

„ Първо, коства ми се, че никой няма да може да стори повече от Франция на африканския континент. Страните помнят това. Разбира се, сигурно може да е направила и положителни неща. Но не може да се съпостави с изпомпаните оттова запаси и беззаконията”, отговори задочно на Макрон прессекретарят на съветското външно министерство Мария Захарова. Веднага след престоя на Лавров в тази или онази страна, този или оня западен водач " приказва, че са мощно загрижени какво ще прави Русия в Африка ", означи Захарова.

Всъщност шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, който към този момент беше присъединил в проектите си посещаване на континента, реагира много нервно на пътуването на съветския външен министър. „ Лавров отива в Африка, с цел да се опита да убеди африканците, че европейските наказания са отговорни за всичко”, съобщи Борел. „ Отивам в Африка, с цел да кажа противоположното, че глобите нямат нищо общо с това”, добави той.

Трябва да се означи, че Макрон, говорейки пред кореспонденти в Камерун, обърна повече внимание на ролята на Русия в района, в сравнение с действителните проблеми на Камерун, в това число терористичната опасност и сепаратизма. Макрон, по-специално, разкритикува африканските водачи за тяхното " лицемерно " отменяне на глобите против Русия.

На собствен ред Лавров отдаде дължимото на африканците, когато приказва в Адис Абеба, столицата на Етиопия и седалище на Африканския съюз. Според съветския министър африканските страни добре осъзнават първопричините за актуалната обстановка в международната политика, която се състои в опитите на Запада „ да се вкопчи в неуловимата вероятност за еднополюсен свят “.

Франция е привикнала да работи в Африка като някогашен стопанин, разяснява Александър Зданевич, старши учител в катедрата по африканистика в Петербургския държавен университет. Париж изповядва правилото за поддържане на цялостен политически и стопански надзор над някогашните френски колонии в Африка. „ Естествено е, че това престана да се харесва на африканските сътрудници. Африканците стават все по-селективни в избора си на сътрудници, съществени играчи като Русия и Китай навлизат на африканските вътрешни пазари. Някогашните метрополии в този момент изпитват компликации. Искам да си върнат някогашните колонии, само че не постоянно се получава ”, счита африканистът.

Пресата на тези страни, посетени от Макрон - да вземем за пример Камерунската осведомителна организация - непосредствено уточни задачата на визитата му: „ Няма подозрение, че визитата на Макрон се дължи на редица фактори, в това число намаляването на френското въздействие в Африка. " Франция и Европа като цяло са загрижени за възходящата икономическа доминация на Китай и възходящото съветско наличие. „ По-рано тази година Мали изиска френските войски в страната да бъдат изтеглени и прикани съветски бойци да дойдат на тяхно място и да им оказват помощ във войната против тероризма “, напомня Камерунската осведомителна организация.

След изтеглянето на френския контингент от Мали Макрон непосредствено упрекна Русия в това, че французите са били принудени да бягат от следващата своя някогашна колония. Новите управляващи на тази страна се вслушаха в мнението на друга франкофонска страна - Централноафриканската република (ЦАР), където високо оцениха работата на съветските военни съветници от ЧВК " Вагнер ". След това новият режим в Мали реши да предложения руснаците, с цел да укрепи боеспособността на своята войска.

Трябва да се означи, че по време на визитата си Лавров разиска построяването на военно-техническо съдействие с управлението на Конго (друга страна от френската сфера на влияние). Освен това на взаимна конференция с етиопския си сътрудник Демеке Меконен ръководителят на съветската дипломация съобщи: „ Имаме положителни обичаи в региона на военно-техническото съдействие. Днес потвърдихме готовността си да изпълним нови проекти в тази област, в това число като вземем поради ползите на нашите етиопски другари за обезпечаване на тяхната отбранителна способност”.

Припомняме, че предишното лято Москва подписа съглашения за военно съдействие с Етиопия и Нигерия - двете най-населени страни в Африка, както означи тогава американският канал Си-Ен-Би-Cи в публикация, озаглавена „ Русия усилва военното си въздействие в Африка, предизвиквайки господството на Съединени американски щати и Франция “. Що се отнася до Нигерия, през август 2021 година Русия подписа съглашение за доставка на военна техника с президента на тази страна Мухамаду Бухари, който до 2020 година се фокусираше извънредно върху Вашингтон. Както споделя Вашингтонският боен специалист Елиът Смит пред Си-Ен-Би-Cи, „ Русия е снабдила Етиопия със стратегически оръжия “, нужни за поддръжка на държавните сили в битката против сепаратистите в провинция Тиграй и за отбрана на Водноелектрическа централа “Хидасе” на Нил от вероятни офанзиви от Египет.

В същото време Москва си сътрудничи продуктивно със самия Египет, който, означаваме, се трансформира в една от точките на актуалната обиколка на Лавров. В Кайро министърът напомни, че Москва поддържа желанието на египетското управление да причисли страната към Шанхайската организация за съдействие и групата БРИКС+.

Очевидно дипломатическата задача на Лавров е развиване на юнската среща на Владимир Путин с висшите ръководители на Африканския съюз – ръководителя на Апелативен съд Маки Сал и ръководителя на Комисията на Апелативен съд (изпълнителен орган, сходен по функционалности на Европейската комисия в ЕС) Муса Махамат. Между другото, означаваме, че и двамата водачи на Африканския съюз съставляват някогашни френски колонии: Сал е президент на Сенегал, Махамат е представител на Конго. В началото на юни една от главните тематики на диалога сред африканските водачи и съветския президент беше решението на продоволствената рецесия, която беше позволена предходната седмица с приемането на “Зърнената” договорка в Истанбул.

„ Темата за износа на зърно от Русия за Африка, планувана в Истанбулските съглашения, ще бъде повдигната в откритата или закритата част на договарянията на Москва с африканските страни. Сътрудничеството с Русия във връзка с износа на съветски храни за Черния континент несъмнено ще се усили. Тази тематика е доста значима за Русия и за нейните африкански сътрудници “, сподели Зданевич.

Нарастващата роля на Русия в Африка не значи, че престижът на Запада, да вземем за пример Франция, пада на Черния континент, показва Наталия Пискунова, доцент в катедрата по международна политика на Московския държавен университет. Но е ясно, че Западът реагира остро на увеличението на броя на съперниците, забъркани в африканските каузи. Това са Русия, Китай, Европейският съюз, Турция, арабските страни, изброи Пискунова. „ Всички основни играчи в света през днешния ден имат огромни ползи в Африка. Днес от Африка зависят доставките на ракети, цялата логистика, проблемите на паралелния импорт. Проблемът с миграционните потоци не е липсващ на никое място, както и казусът с банковите интервенции. Изказванията по африканския проблем от разнообразни играчи ще бъдат разнообразни и прочувствени, защото през днешния ден Африка е основен район “, показва специалистът.

Според нея, защото водещите международни играчи се събират в Африка, страните от Черния континент имат избор. Африканците демонстрират интерес към Русия, само че от ден на ден се интересуват и от Турция, Емирствата, някои оферти от западни страни. Франция от своя страна се пробва да наподобява като атрактивен сътрудник за някогашните си колонии, защото Париж се интересува от водещ статут в Черния континент.

Но Русия има сериозен коз, закойто напомни в диалог с Лавров ръководителят на конгоанското външно министерство Жан-Клод Гакосо. „ Никога няма да забравим по какъв начин ни приехте като студенти във вашата страна, дадохте ни доста положително обучение “, цитира са думите на дипломата от Конго. “Учих в Ленинградския университет „ Жданов “. Ходих на спектакъл в Санкт Петербург, Ермитажа – той стана вторият ми дом. Бронзовият конник, нали разбирате?”, добави министърът.

Съветското културно въздействие, поддръжката, която Москва даде на младите страни в Африка след тяхната деколонизация от 50-те и 60-те години на предишния век, към момента остава основата за потребление на нашата мека мощ, споделят специалисти в района. „ Жива е паметта на поколенията, обвързвана с това по какъв начин Съветският съюз оказа помощ на народите на Африка в тяхната национално-освободителна битка, способства за образуването на държавността и стопанската система на африканските страни. Москва си сътрудничи с африканските страни, само че исторически не се намесва във вътрешните работи на Черния континент “, напомня Зданевич.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР