Септември ни поднесе първата есенна изненада -валежи, по-ниски температури, типично

...
Септември ни поднесе първата есенна изненада -валежи, по-ниски температури, типично
Коментари Харесай

Очаква ни хубаво време поне до средата на месеца

Септември ни сервира първата есенна изненада -валежи, по-ниски температури, типично есенно време, само че...всичко това е за малко.

Още от сряда времето бързо ще се усъвършенства, най-късно на юг и изток, и в идващите десетина дни ще бъде хубаво, типично септемврийско с доста слънце и естествени температури - сред 26 и 31, даже 32 градуса.

В региона на София температурите последователно ще се покачват в идващите дни, само че ще останат под отметката от 30 градуса - ще бъдат в интервала 23- 28 градуса.

Има относително огромна възможност за първия образователен ден да имаме хубаво и топло време.

Този спокоен и най-вече безоблачен интервал, който следва на Балканите и в нашата страна, ще се поддържа от област на високо атмосферно налягане с център над Източна Европа. Тази област на високо налягане ще държи дейните атмосферни процеси по-далеч от нас и по тази причина се чака хубаво, топло и слънчево време в идващите дни.

В Гърция до четвъртък ще има проблемизаради циклон, който ще се насочи към африканското крайбрежие. Тази област на ниско налягане към този момент предизвика съществени превалявания, гръмотевични стихии, ще се основат условия за местни наводнения, вероятни са проблеми. Но има и добра страна - преваляванията най-сетне ще спомогнат за цялостното потушаване на пожарите в Северна Гърция.

Интересна метеорологична обстановка се основава над Западна Европа тази седмица. Там се разполага зона на високо налягане с транспорт на топли и горещи въздушни масиот региона на Африка и приземните температури към този момент се покачиха до необичайниза този интервал на годинатастойности. Тази септемврийска гореща вълна ще обхване Франция, Южна Англия, страните от Бенелюкс, а до края на седмицата и страните от Централна Европа и южните елементи на Скандинавия.

Необичайното не е в това, че ще е топло и даже горещо, необикновеното е, че тук-там във Франция температурите ще бъдат до 14, даже 15 градуса над естествените за този интервал на годината и за тези региони. До 35, даже 38 градуса. По-късно тази голямаобласт с топъл въздух ще се реалокира на североизток през Северна Европа към Русия и Урал.

Това горещо време ще подмине Балканите, защото у нас преносът ще е от североизток.

Синоптичните модели предвиждат умерено и хубаво време на Балканите и у нас в идващите десетина дни с вероятност даже до 18 - 20 септември да не настъпи основна смяна. Ако тази прогноза се окаже точна, ще имаме прекрасен септемврийски месец - преход от лятото към есента.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР