Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че повече от 90 процента

...
Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че повече от 90 процента
Коментари Харесай

Каталуния: Извоювахме правото да имаме независима държава

Сепаратисткото държавно управление на Каталуния разгласи, че повече от 90 % от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределяне, който бе неразрешен от испанското правораздаване, са за самостоятелност, съобщи Reuters.

Говорителят на държавното управление Жорди Турул сподели, че в референдума са взели участие 2,26 милиона души и 2,02 милиона от тях са дали своят вот за самостоятелност. Гласували са към 42,3 % от общо 5,34 милиона гласоподаватели в Каталуния, прибавят международните организации.

Бюлетина с "не " са подали 7,9 на 100 от гласувалите, празните бюлетини са 2%, а невалидните - 0,9 %.

Каталунците извоюваха правото да имат самостоятелна страна, съобщи и министър председателят на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено послание, представено от международните организации.



"Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме самостоятелна страна, която да стане република ", съобщи Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за присъединяване в референдума за самостоятелност, макар че той бе неразрешен от испанското правораздаване.

Европейският съюз не може да извръща взор от нарушаванията на човешките права и от спора сред Каталуния и испанската страна, продължи Пучдемон. "Ние сме европейски жители и страдаме от похищения над нашите права и свободи ", сподели министър председателят и прикани Европейски Съюз да предприеме бързи дейности.





Той добави, че до няколко дни неговото държавно управление ще внесе резултатите от референдума в районния парламент, с цел да може той да приложи закона за референдума. Той планува едностранно оповестяване на самостоятелност, в случай че болшинството гласоподаватели се произнесат за обособяване от Испания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР