Сепаратистки бунтовници в северната част на Мали във вторник заявиха,

...
Сепаратистки бунтовници в северната част на Мали във вторник заявиха,
Коментари Харесай

Малийските бунтовници превземат освободената база на ООН близо до стратегически град Кидал

Сепаратистки бунтовници в северната част на Мали във вторник обявиха, че са завладяли лагер, преди малко евакуиран от Организация на обединените нации в стратегическия град Кидал, доста развиване в продължаващата борба за територия.

Те окупираха лагера незабавно откакто беше изоставен от мироопазващата задача MINUSMA, удостовери локален чиновник пред AFP, поискал анонимност.

Постоянната стратегическа рамка (CSP) – доминиран от туарегите съюз от въоръжени групи която неотдавна възобнови протест против страната – сподели в изказване от вторник, че „ в този момент поема контрола върху зоните, изоставени от MINUSMA в Кидал “.

Конвой от мироопазващи сили, формиран от повече от 100 транспортни средства, по-рано беше напуснал лагер в колона от повече от 100 транспортни средства, ориентирани към Гао, различен основен град на север на към 330 километра (200 мили), споделиха чиновници на MINUSMA пред AFP.

Това беше третият и финален лагер, който беше евакуиран от задача в региона на Кидал в нестабилния север на Мали, който е разтресен от джихадистко и сепаратистко принуждение. Другите два бяха в Тесалит и Агуелхок.

Туарегска цитадела

Дори преди завладяването на лагера се очакваше напрежението да нарасне още повече в региона на Кидал, когато Организация на обединените нации напусна.

Сега ще бъдат повдигнати въпроси дали малийската войска ще се опита да възвърне контрола над района – крепостта на протеста на туарегите и главен въпрос за суверенитета за ръководеното от хунтата държавно управление на Мали.

Регионът Кидал от дълго време е център на непокорство и насочна точка за протести за самостоятелност, които раздрусват Мали след оповестяването на независимостта.

Армията претърпя унизителни провали сред 2012 и 2014 година в района.

Сепаратистките групировки, които се споразумяха за преустановяване на огъня и спокойно съглашение с управляващите през 2014 и 2015 година, неотдавна възобновиха военните дейности първоначално до изтеглянето на MINUSMA.

Те не желаят миротворците да предадат лагерите си на малийската войска.

Управляващата хунта в Мали, която завзе властта през 2020 година, през юни подреди на миротворците да изоставен, обявявайки „ неуспеха “ на Мисия на Организация на обединените нации.

Докато окончателното овакантяване на Кидал в началото беше планувано за втората половина на ноември, утежняване на сигурността накара MINUSMA да форсира изтеглянето си от всички бази, което раздразни хунтата.

Армията през октомври 2 изпрати огромен ескорт към Кидал в очакване на заминаването на Организация на обединените нации. Смята се, че колоната към момента е в Анефис, почти на 110 километра южно от град Кидал.

Тя също изпрати подкрепления до Тесалит, на към 200 километра.

Кидал е осмият лагер, който MINUSMA напусна от август насам северно и централно Мали. Остават четирима.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР