Сепаратистите запазват абсолютното си мнозинство в регионалния парламент след вчерашните

...
Сепаратистите запазват абсолютното си мнозинство в регионалния парламент след вчерашните
Коментари Харесай

Каталуня: Сепаратистите запазват абсолютното мнозинство

Сепаратистите резервират безспорното си болшинство в районния парламент след вчерашните избори, провокирани от испанския министър председател Мариано Рахой.

„ Исторически успех на „ Суитаданс “ (каталунското наименование на партията „ Граждани “), само че сепаратистите резервират болшинството “, е заглавието на локалния „ Ла Вангуардия “ тази заран.

Изборите минаха с историческа интензивност от 81,94%.

При преброени 99,89% от бюлетините резултатите са:

37 места за „ Граждани “ на Инес Аримадас, 34 за „ Заедно за Каталуня “ на някогашния министър председател Карлес Пучдемон, 32 – за „ Републиканската левица на Каталуня “ на Ориол Жункерас,  Кандидатура за национално единение – 4.

Въпреки всички прогнози, изненадващо партията на Пучдемон има преднина пред тази на Жункерас, който изпревари по известност някогашния министър председател.

Юнионистката Социалистическа партия на Каталуня взема 17 места, извънредно лявата   " Каталуня като цяло Подем " (клон на Подемос) – 8. Най-слабо е представянето на ръководещата Народната партия на Мариано Рахой – 3 места.

За пръв път от възобновяване на демокрацията в Испания ненационалистка партия печели изборите - юнионистката „ Граждани “ (център-либерална). Но успеха й наподобява непотребна, разяснява „ Фигаро “.

Блокът на трите сепаратистки партии ще получи в 135-членния парламент 70 места при нужни за болшинство 68. (В предходния парламент сепаратистите разполагаха със 72 места.)

Националистите обаче са изправени пред комплициран юридически и политически проблем. Ако определеният за народен представител Пучдемон се върне, го чака арест. Това се отнася и за четирима негови министри, които също избягаха в Брюксел. Още трима депутати, измежду които е някогашният вицепремиер Ориол Жункерс, са в предварителния арест поради оповестяването на самостоятелност на Каталуня.

Ако сепаратистите желаят да запазят болшинството си, най-лесно е да изискат тези, които не са в положение да вземат участие в работата на Народното събрание, да правят отстъпка на идващите в листата, които са налице. Изтеглянето на водачите на митинга обаче ще е мъчно обяснимо.

За Мадрид ударът е тежък и троен. Премиерът Мариано Рахой не съумя да изпрати сепаратистите в съпротива. Неговата партия има най-слаб резултат. И трето: спечелилият на каталунските избори „ Суидаданос “ е най-големият му противник в народен проект.

Рахой беше оповестил краен период за действието на член 155 от испанската конституция, с който иззе контрола върху размирната провинция, и се надяваше това да стане след встъпването в служба на новото държавно управление. За испанския министър председател сега ще е мъчно да не съблюдава обещанието.

До 23 януари следва конституиране на новия каталунски парламент и избор на ръководител. Това ще е първата опция пъкъл се види дали блокът на сепаратистите е в положение да преодолее правните усложнения и да трансформира математическото в дейно болшинство.

След това Народното събрание разполага с 10 дни, с цел да предложи претендент за министър председател.

Според наблюдаващите рекордната интензивност е мощен углавен избор и поради полицейското принуждение на испанското държавно управление по време на референдума за самостоятелност и събитията по-късно. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР