Сензорните екрани са просто дисплеи с набор от сензори, които

...
Сензорните екрани са просто дисплеи с набор от сензори, които
Коментари Харесай

Бъдещето на екраните: Те ще реагират на вашето докосване, пръстов отпечатък и дори пулс

Сензорните екрани са просто екрани с набор от датчици, които ги вършат работещи. Сега обаче един новоразработен екран може да работи като сензорен екран без спомагателни датчици...

Емил Василев 19:30 | 15.04.2024 0 Сподели

Най-четени

КосмосЕмил Василев - 11:19 | 15.04.2024

НАСА е на път да разгласи значима вест, обвързвана с Марс

ТелефониДаниел Десподов - 17:55 | 14.04.2024

Излезе описът с 49-те смарт телефона на Samsung, които ще получат Android 15 и One UI 7

ТелефониСветослав Димитров - 14:05 | 10.04.2024

Ето кои телефони е по-добре да не купувате през 2024 г, съгласно специалистите

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Учени от университета в Линкьопинг (LiU) в Швеция са създали LED дигитален екран от последващо потомство, който може да реагира на докосването, пръстовия отпечатък и даже пулса на потребителя.

Технологията, въпреки и към момента да е първообраз има капацитета да направи гражданска война в персоналните електронни устройства. Това се споделя в прессъобщение на университета.

Сензорните екрани трансформираха метода, по който взаимодействаме с устройствата към нас. От натискане на бутон или завъртане на комутатор бързо се изкачихме до бъдеще, в което просто допиране на дребен екран може да задвижи даже огромни машини. Сензорните екрани са на всички места – от вездесъщите смарт телефони до устройствата и датчиците, които се внедряват, с цел да създадат домовете ни по-интелигентни.

Въпреки това екраните с органични светодиоди (OLED), с които взаимодействаме в тези устройства са екрани, които единствено да демонстрират информация. Превръщането на екрана в сензорен интерфейс изисква новаторско инженерство. Например, способността на смарт телефона ви да разчита пръстови отпечатъци се дължи на датчика за пръстови отпечатъци, който се намира в екрана.

Неотдавнашната работа, оповестена от откривателите в LiU може да отстрани нуждата от такива старания, защото екранът може да прави работата на датчика.

Светодиод въз основата на перовскит, който може да реагира на допиране, светлина, пръстови отпечатъци и пулс.

Изследователите са основали своите екрани от последващо потомство, употребявайки сходен на кристал материал, наименуван халогениден перовскит.

Терминът „ перовскит “ нормално се употребява с минерални кристали, формирани от калциев титанат. Интересно е, че той се употребява и за друга група материали – светлочувствителни полупроводници, защото те споделят кристалната конструкция на минералите.

За да може един екран да демонстрира всички цветове, той би трябвало да има 3 цветни светодиода: червен, наследник и зелен. Комбинирането на тези три цвята, светещи с друга активност дава опция за проявление на хиляди цветове.

Сега откривателите от LiU са създали светодиодни екрани въз основата на перовскити в трите цвята, които наподобяват сходно на тези, които се употребяват сега.

Тъй като полупроводникът, употребен за създаване на фотоволтаични кафези от последващо потомство, се употребява и в екрана, той може да зарежда и устройството, в което се употребява.

Въпреки това проблемите, които тормозят перовскитните слънчеви кафези, попречват и внедряването на тези нови екрани. Екранът работи единствено няколко часа, преди материалът да стане неустойчив и светодиодите да спрат да работят. Изследователският екип счита, че в границите на едно десетилетие проблемите с перовскитните екрани ще бъдат решени и тази нова технология ще стане всеобща на пазара.

Резултатите от проучването бяха оповестени предходната седмица в списание Nature Electronics.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР