Сензорите от този материал могат да се отпечатат върху всякакви

...
Сензорите от този материал могат да се отпечатат върху всякакви
Коментари Харесай

Как графенът ще сбъдне „умните“ дрехи

Сензорите от този материал могат да се отпечатат върху всевъзможни тъкани, без да ги вършат дебели или твърди, както и да се разтягат върху фланелката, без това да въздейства на техните качества

Умните облекла могат да се оборудват с голям брой датчици – най-често такива, които мерят пулса, кръвното, кислородното засищане в кръвта, температурата… (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Всички сме чували за тях – облеклата, които имат вградени датчици, мерят виталните ни индикатори и ги рапортуват там, където е значимо. Те могат да се употребяват, да вземем за пример, за пациенти, които би трябвало да са под наблюдаване. Полезни са и за работещите в тежка физическа среда, която може да е риск за здравето и живота. Но постоянно идват с цената на прочут компромис .

Умните облекла могат да се оборудват с голям брой датчици. Най-често става дума за такива, които мерят пулса, кръвното, кислородното засищане в кръвта, температурата на тялото.

Един от компромисите с сходни одежди е това, че най-малко дребна част от тях остава по-твърда и удебелена – там, където са датчиците. Друг компромис е съществуването на проводници – колкото и да са фини и добре втъкани, те би трябвало да се третират деликатно.

Третият огромен проблем е предаването на данните от тези датчици – един от постоянно срещаните способи за решение на този въпрос са Bluetooth връзките, само че те пък са лимитирани като обсег.

фотография: Мария Малцева / TechNews.bg

Другите типове предаватели пък нормално са по-обемисти. Най-сетне налице е това предизвикателство – от кое място ще се зарежда всичката тая електроника? Графеновите технологии дават отговор на всички тези въпросителни. При това – едновременно!

Графеновите датчици за виталните индикатори на тялото са тънки, леки и еластични. Това прави допустимо датчиците да се отпечатат върху всевъзможни тъкани, без да ги вършат дебели или твърди. Сензорите могат да се разтягат като всяка добре позната щампа върху фланелка. Това не въздейства на техните сензорни качества.

фотография: Мария Малцева / TechNews.bg

Модулите за лъчение на данните към 5G мрежа също са тънки и супер-гъвкави – с помощта на това, че са направени от графен. Така предавателят на „ умната “ дреха може да бъде втъкан в плата. Той се усеща като тъкан, малко по-дебела от елементарен памучен плат за тениска. Жилав и разтеглив е.

фотография: Мария Малцева / TechNews.bg

Всичко това може да се зарежда от тънки и гъвкави акумулатори. Засега настоящите прототипи на графенови акумулатори работят с 25% по-голям потенциал от най-хубавите литиево-йонни аналози, съгласно експертите. В същото време обаче са напълно тънки.

Е, би трябвало да се признае, че този тип акумулатори са малко по-малко гъвкави от графеновите предаватели за 5G мрежи. Все отново са сравними с дебело алуминиево фолио и се огъват тъкмо толкоз елементарно.

фотография: Мария Малцева / TechNews.bg

Трите технологии, взети дружно, вършат действително постижимо бъдещето на „ умните “ облекла, за които толкоз доста се приказва напоследък. При това всичко се добива от материал, който е наличен навсякъде – въглерода – и е безвреден за здравето и околната среда.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР