Сенатът утвърди кандидатурата на Мерик Гарланд за главен прокурор на

...
Сенатът утвърди кандидатурата на Мерик Гарланд за главен прокурор на
Коментари Харесай

Апелативният съдия Мерик Гарланд е новият главен прокурор на САЩ

Сенатът утвърди кандидатурата на Мерик Гарланд за основен прокурор на Съединени американски щати. Одобрението си за номинацията горната камара на американския Конгрес даде с безапелационен избор в нейна поддръжка и от двете партии, съобщи " Асошиейтед прес ".

Демократите похвалиха Гарланд, апелативен арбитър, на който през 2016 година републиканците не разрешиха да заеме място във Върховния съд, като висококвалифициран и честен правист, притежаващ неповторима подготвеност, която ще му разреши да застане отпред на министерството след четирите бурни години в това ведомство при ръководството на някогашния президент Доналд Тръмп. Много републиканци също го похвалиха и обявиха, че в настоящия миг той е верният човек за тази служба. Кандидатурата на Гарланд беше утвърдена със 70 гласа " за " против 30 " срещу ".

В Съединени американски щати основният прокурор е по едно и също време и министър на правораздаването.

Гарланд ще наследи министерство на правораздаването след интервал на турбулентност, през който то мина по време на ерата Тръмп, който настояваше, че основният прокурор да бъде предан персонално към него, позиция, която се отрази на репутацията на ведомството. През последния месец от ръководството на Тръмп основният прокурор Уилям Бар подаде оставка, откакто опроверга изказванията на президента, че всеобщи фалшификации на изборите са довели до провалянето му.

Натискът на Тръмп върху публични лица, в това число върху Бар и някогашния основен прокурор Джеф Сешънс по следствието на министерството за връзки на предизборната му акция с Русия, провокира рецензии от страна на демократите, които съзряха политизиране на най-важните правоприлагащи институции в страната, отбелязва " Асошиейтед прес ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР