Сенатът на САЩ очаква да се запознае с доклада за

...
Сенатът на САЩ очаква да се запознае с доклада за
Коментари Харесай

Доклад описва руската кампания за влияние по време на изборите в САЩ през 2016 г.

Сенатът на Съединени американски щати чака да се запознае с отчета за опитите на Русия за онлайн операция по време и след президентските избори през 2016 година който дава обещание да хвърли нова светлина по въпроса, в това число и по отношение на неналичието на доказателства от страна на самите интернет колоси. Изследванията, извършени от Оксфордския университет и компанията за разбор на мрежи Graphika, обрисуват някои добре познати тактики. Според заключенията Кремъл " явно се стреми да се възползва " от републиканците, подкрепяйки претендентът Доналд Тръмп в обществените мрежи, като в същото време се пробват да " объркат, разсеят и в последна сметка обезкуражат съперниците му”. В тях също по този начин се споделя, че проектите за цифрово въздействие на Русия стартират с Twitter, само че бързо обгръщат Instagram и YouTube, а Фейсбук в действителност е била послдената платформа. Руските хакери също по този начин са опипвали почвата в по-малки обществени платформи като Google+, Pinterest и Tumblr, както и някои имейл услуги.



Докладът недвусмислено отбелязва, че интернет фирмите са имали " просрочен и некоординиран " отговор на съветската акция за въздействие, като в множеството случаи са почнали да трият профили и да вкарват принадлежности за сигурност, чак откакто изборите са завършили. В същия миг, те са показали неследователите също попречиха на компаниите да дават непълни или сложни за разбор данни. Фейсбук да вземем за пример даде на Сената информация за някои свързани с Русия сметки и изявления, само че не и за всички, а Twitter и YouTube са затруднява ли контрола на информацията (в YouTube следователите е трябвало да наблюдават връзките на видеоклиповете до външни източници, с цел да схванат какъв е бил обсегът на кампанията).

Организаторите на акцията са правили неточности още при построяването ѝ, пазарувайки рекламни позиции с рубли и оставяйки голям брой следи към съветски бази данни, които е можело да бъдат прихванати по-рано.

Докладът би трябвало да бъде обществено наличен в границите на идващите няколко дни. Макар че резултатите не са изключително шокиращи и изненадващи, те биха могли да окажат въздействие върху подготовката за идващия избор в Съединени американски щати. Те също по този начин допускат известна смяна в настройките към обществените мрежи, в случай че тя към този момент не е реалност. Въпросните платформи все по-често се експлоатират като “дигитално средство за обществен контрол” и потребителите би трябвало да са наясно с това.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР