Семьон Новиков е много класен състезател и го е доказвал

...
Семьон Новиков е много класен състезател и го е доказвал
Коментари Харесай

Христо Маринов: Новиков е много класен, можехме да вземем още квоти

Семьон Новиков е доста класен играч и го е доказвал нееднократно, съобщи президентът на Българска федерация по битка Христо Маринов след края на международното състезание в Белград. Националът до 87 надделя на дребния край Ислам Абасов от Азербайджан с 6:3 и завоюва освен орден, а и олимпийска квота.

" Новиков е доста класен играч и го е доказвал нееднократно. Вчера той претърпя сериозна травма, само че стисна зъби и взе орден и квота. Всичко е добре, когато свършва добре ", сподели президентът на родната федерация.

Маринов добави, че родните национали можеха да вземат още две или три квоти, само че това е поправимо в идните квалификации. Изминалото международно състезание бе изцяло непредвидимо и колоси като Риза Каяалп и Артур Алексанян бяха отстранени от относително непознати необятната аудитория противници.

" Стана тежко съревнование, в което имаше доста изненади. Видяхте какъв брой любимци изгубиха и финали, и първи срещи. Стана положително, зрелищно съревнование. Ние можехме да се представим една концепция по-добре и да вземем най-малко още 2-3 квоти съгласно мен. За жал, по този начин се получи, че сме с една и с три медала. Ще пробваме да вземем още квоти на квалификациите ", съобщи Маринов след края на международния шампионат в Сърбия.

В класическия жанр националите се надяваха на още оценки, само че разнообразни фактори ги стопираха. Кирил Милов, който от година и половина не е излизал отвън топ 2 в Европа и света на 97 кг, получи фрактура в стъпалото в навечерието на шампионата. Действащият европейски първенец Едмонд Назарян пък отпадна още в квалификациите на 60 кг, което бе огромна изненада за последователите на българската битка.

" Еди, за жал, отпадна още в първия кръг. Не го чакахме, само че това е спортът. Има и такива моменти, само че съм сигурен, че той ще се завърне напълно скоро същият Едмонд Назарян, който познаваме. Кирил Милов е с гипс на крайници. Разбира се, че е отчаян, тъй като (контузията) се случи безусловно седмица преди надпреварата. Той беше съвсем сигурен медалист, само че по този начин се е случило. Надяваме се да си вземе квотата в квалификациите ", продължи Маринов.

Мими Христова завоюва бронзов орден при дамите на 65 кг, макар че в ранните битки от шампионата получи нечовечен удар в носа. Маринов изясни смелостта й да стигне до отличие с това, че битката просто го изисква от теб – стискаш зъби и излизаш за победа непременно.

" Само я поздравих след надпреварата, не сме имали време да приказваме. Знам, че носът й е бил ударен. Такъв е нашият спорт – превъзмогваме контузии, стискаме зъби и излизаме за победа с цената на всичко ", добави той.

Турнирът в Белград стартира с отличие за Рамазан Рамазанов на 70 кг, като това бе първи орден за България в свободния жанр от осем години насам. За последно Владимир Дубов бе трети на 61 кг в Лас Вегас и поради това достижението на Рамазанов вдъхва очаквания за идните европейски и олимпийски квалификации.

" От 2015 не сме имали орден на международно състезание и това е добър симптом. Мисля, че те (борците в свободния стил) би трябвало да поработят много съществено, в случай че желаят олимпийска квота ", приключи Маринов.

Квалификациите в олимпийската битка не престават с шампионат на европейската зона в Баку сред 4 и 7 април. На 9 май пък започват международните квалификации в Истанбул.

Автор: Ивайло Георгиев/БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР