Семпло, но съвършено - така бихме описали това ризото на

...
Семпло, но съвършено - така бихме описали това ризото на
Коментари Харесай

Ризото с бяло вино и аспержи

Семпло, само че напълно - по този начин бихме описали това ризото на човек, който към момента не го е опитал

Необходими Продукти

● ориз - 150 г Арборио
● аспержи - 1 връзка
● масло - 150 г
● лук - 1 глава
● бяло вино - 150 мл
● зеленчуков бульон - 1 л
● сметана - 150 мл готварска
● пекорино - 30 г сирене
● сол
● черен пипер

Начин на подготвяне

Обелете аспержите и отстранете твърдата част в края на всяко клонче.

Нарежете на ситно глава лук и го задушете в 2 с.л. зехтин за малко. Когато омекне, прибавете ориза за ризото. Овкусете със сол и черен пипер и запържете за минута-две, до момента в който зрънцата станат транспарантни.

Налейте бялото вино и гответе за още 3-4 минути, до момента в който миризмата на алкохола се изпари. Започнете да наливате литър зеленчуков бульон на части, като бъркате непрестанно.

Добавяйте по чаена чаша и бъркайте, до момента в който оризът я поеме изцяло. Добавете дръжките на аспержите и продължете да добавяте бульон. Бъркайте от самото начало, с цел да получите гладка и кремообразна конструкция.

Когато ризотото е готово, намалете котлона, прибавете сметаната и гответе за още минута-две. Свалете съда от котлона и прибавете 50 г настъргано твърдо сирене.

Загрейте късче масло в обособен съд и пуснете вътре нежните връхчета на аспержите. Подправете със сол и черен пипер и задушете за малко единствено едвам поомекнат.

Сипете ризотото с бяло вино и аспержи в дълбока паница, гарнирайте от горната страна със сотираните маслени аспержи и сервирайте.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР