Семейството на Симеон Сакскобургготски не притежава документи за собственост за

...
Семейството на Симеон Сакскобургготски не притежава документи за собственост за
Коментари Харесай

Атанас Железчев: Няма място за спогодба за "царските имоти"


Семейството на Симеон Сакскобургготски не има документи за благосъстоятелност за по този начин наречените "царски имоти" според българското законодателство. Няма място за конвенция. Това съобщи пред БГНЕС юрист Атанас Железчев.

Той направи този коментар по отношение на вчерашното решение на Европейския съд за правата на индивида в Страсбург, който даде период на българското държавно управление до 13 септември да показа възраженията си или да потърси съглашение със Симеон Сакскобургготски по две от трите тъжби, свързани с върнатите му и след това още веднъж отнети парцели.

"Не съм сюрпризиран от това мнение на съда в Страсбург. Известно е, че той има солидни връзки в европейските среди и монархическите дворове. Това не ме тормози, тъй като това не взема решение вещно-правния въпрос кой е притежател на тези парцели. Истината е такава, че царското семейство не има документи за благосъстоятелност според българското законодателство", безапелационен е юрист Железчев.

Според него предлагането тези парцели да бъдат актувани още веднъж за държавна благосъстоятелност е вярно. "Бедата е в това, че държавните управления бездействаха по въпроса с проблема "царски имоти", уточни той и добави, че е трябвало да се вземат ограничения още през 2006 година, когато Симеон Сакскобургготски стартира делото за двореца "Кричим".
 Дворецът "Кричим" Дворецът "Кричим" / БГНЕС
В същото време Атанас Железчев не вижда заплаха за държавните ползи дворците да бъдат предоставени на някогашната царска фамилия. Според него няма място за конвенция. "Няма място за конвенция и съглашение. Единственият въпрос, по който може да има съглашение, е за разноските, които Симеон е правил за поддържането на тези парцели. Каквито разноски е направил да му бъдат възобновени, и да напусне тези парцели и да не припарва до тях", безапелационен е юристът.

Според него не е належащо и приемането на специфичен закон по този проблем. "Законът от 1947 е признат за одържавяване на парцели, които са благосъстоятелност на царското семейство, само че семейството би трябвало да потвърди кои от тези парцели са тяхна собственост", сподели Железчев и напомни, че този закон е бил признат, с цел да се компенсират вредите, нанесени от царете Фердинанд и Борис III по време на двете международни войни и последвалите ги национални произшествия. "Много вярно държавното управление през 1947 е приело този закон, не може в този момент с различен закон да се отмени", акцентира юрист Железчев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР