Семейството на иранската кюрдка Махса Амини, починала след арест миналата

...
Семейството на иранската кюрдка Махса Амини, починала след арест миналата
Коментари Харесай

Иран не пусна семейството на Махса Амини да получи присъдената ѝ посмъртно награда

Семейството на иранската кюрдка Махса Амини, умряла след арест предходната година поради неспазване на разпоредбите за носене на хиджаб в Иран, няма да може да пътува до Франция, където идната седмица трябваше да участва на наградна гала, съобщи Франс прес.

Церемонията е за връчване на премията " Сахаров " и ще се състои в Европейския парламент в Страсбург. Наградата присъдена на Махса Амини посмъртно. На събитието трябваше да участват родителите и братът на младата жена. Но иранските управляващи са им забранили да напущат иранската територия, съобщи техният юрист пред Франс прес.

Родните на Махса са имали нужната виза за пътешестване, само че не са съумели през вчерашния ден в полунощ да се качат на самолета, с който да изоставен Иран, споделя адвокатката Ширин Ардакани. Паспортите им са били иззети , добавя тя. Вместо тях на церемонията ще участва различен техен юрист - Салех Никбахт, който към този момент е в Париж.

Наградата " Сахаров " се връчва в региона на човешките права и беше присъдена предишния октомври на Махса Амини и на протестното придвижване, което нейната ненавременна гибел породи в цялостен Иран. То е известно с името " Жени, живот, независимост ". Протестите бяха потушени от управляващите, при което съгласно ирански правозащитници са починали стотици стачкуващи. Хиляди хора бяха задържани.

На 23 ноември Екологичен потенциал осъди офанзивите в Иран против дамите, включително и " бруталните убийства " като това на Махса Амини . Текстът, който е необвързващ, беше признат с 516 " за ", 4 " срещу " и 27 " въздържали се ". Той осъжда твърдо продължаващото утежняване на обстановката с човешките права в Иран и бруталните убийства, осъществени от иранските управляващи, по-специално това на лауреатката на премията " Сахаров " Махса Амини.

Евродепутатите приканиха и за незабавното освобождение на всички жертви на случайните арести и на правозащитници, по-специално на иранската правозащитничка Наргес Мохамади, която през октомври бе оповестена за лауреат на Нобеловата премия за мир за 2023 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР