Семейство плати хляба на цялото село Господинци, в Гоцеделчевско. Една

...
Семейство плати хляба на цялото село Господинци, в Гоцеделчевско. Една
Коментари Харесай

Семейство плати хляба на цяло село

Семейство заплати хляба на цялото село Господинци, в Гоцеделчевско.

Една заран с отиването в локалния магазин хората с изненада научили, че в този ден хлябът е безвъзмезден. Жестът е на Невсе и Ибрахим Караилиеви. Тя е шивачка, той работи в завод за бутилиране на вода. Скромно семейство с не високи приходи и това прави постъпката им извънредно скъпа, изясни кметът на селото Ахмед Ходжов, представен от Дарик.

Невсе и Ибрахим Караилиеви желали да платят хляба, без никой да разбере, че те са го създали, само че в дребните обитаеми места такава загадка мъчно може да бъде непокътната. Идеята е на брачна половинка, споделил я с жена си, която го подкрепила. Казали на продавачката в този ден да раздава хляба, без да взима пари, а вечерта го платили. Не желаят медийни изяви.

„ Бях си споделил, че в случай че ми се случи една работа, ще раздам самун на селото, без никой да знае. Чаках да ми се случи това и щом ми се случи, незабавно споделих, че желая да раздам на селото “, споделя Ибрахим.

Изненадата е огромна, а благодарността на жителите – голяма, описа кметът на селото Ахмед Ходжов:„ Хората са възхитени от жеста на тези извънредно млади и елементарни, скромни хора “. 520 души живеят в Господинци, като 93% от тях са мюсюлмани. Там, където популацията е смесено, толерантността е най-силна, безапелационен е Ахмед Ходжов. Като образец за това дава построяването на локалната черква с общите старания на всички и честването на храмовия празник Петдесетница и от християните, и от мюсюлманите.

„ Този храм стана, с помощта на взаимния труд на единия и на другия етнос. Вече две години се случва празникът на храма - Петдесетница по време на наложителните рамазански пости. Самите християни изнесоха концертната част от празника в събота вечерта, с цел да могат хората, които държат наложително да се нахранят и да бъдат част от всенародните радостния. Толерантното отношение сред етносите постоянно го е имало и ще го има в районите, където живее смесено население “, добавя Ахмед Ходжов
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР