Семейни лекари от Пловдив и областта вече записват украински бежанци

...
Семейни лекари от Пловдив и областта вече записват украински бежанци
Коментари Харесай

Пловдивски джипита вече записват бежанци в листите си, поставят ваксини на децата

Семейни лекари от Пловдив и региона към този момент записват украински бежанци в листите си. Започват да слагат и ваксини на децата.

Това стана допустимо, откакто Министерство на здравеопазването изготви насоки за имунизационния проект на украинчетата, които идват у нас, бягайки от войната.

За децата в другите възрастови групи е квалифициран самостоятелен проект според от това дали има данни за сложени в Украйна ваксини, или не.

При деца с повърхностен имунизационен статус ще се ползват нужните дози ваксини според Имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за извършени имунизации, се одобряват за неимунизирани и те също ще бъдат обхванати с нужните имунизации според Имунизационния календар на България.

По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещаване в проведен колектив всяко дете следва да бъде изследвано, регистрират от Здравното министерство.

В Регионалната здравна ревизия в Пловдив към този момент е основана организация по събиране на фекални проби на всяко дете, което ще бъде признато в детски ясли, детски градини или учебни заведения. Украинците със статут на краткотрайна протекция и персонален номер на чужденец (ЛНЧ) пък могат да се запишат в лисите на персоналните лекари и да получат същите права, като всички здравноосигурени българи. При нужда могат да бъдат прегледани и да им бъдат предписани лекарства, а децата – ваксинирани.

„ Повечето фамилни лекари сме се записали в доброволческите организации и сме декларирали подготвеност да преглеждаме хората, без значение от техния статут. Ако обаче се постанова да се направи да вземем за пример рентгенова фотография, те ще би трябвало да си я заплатят. Също по този начин могат да получат незабавна здравна помощ гратис във всички центрове в Пловдивска област”, изясни пред TrafficNews доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Той и сътрудниците му обаче са обезпокоени, защото имунизационният календар в Украйна е много по-беден от нашия. Правят се и по-стари ваксини, които в България не се употребяват от години.

„ Това е повода в Украйна да има огнища на дифтерия и полиомиелит. Бяхме предложили всички идващи у нас бежанци да бъдат ваксинирани още на границата, най-малко за изключително рисковите болести. Но ръководещите не се взеха решение на такава стъпка. Заради антиваксърските настройки, които се образуваха у нас около COVID-19, родители отхвърлиха и останалите имунизации на децата си. Тоест, има незащитени българчета и би трябвало единствено някой да внесе болестта, с цел да пламне огнище и у нас”, предизвести доктор Сотиров.

Въпреки че е от поколението на старите лекари, той не е виждал в практиката си нито дифтерия, нито полиомиелит. „ Няма да разпознаем първите признаци на тези болести, което е сериозен проблем”, предизвести той.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР