Семейна почивка в Мароко на действащия испански премиер предизвика критики

...
Семейна почивка в Мароко на действащия испански премиер предизвика критики
Коментари Харесай

Почивка на Педро Санчес в Мароко разбуни духовете в Испания

Семейна отмора в Мароко на настоящия испански министър председател провокира рецензии както от страна на негови десни съперници, по този начин и на негови съдружници от левицата, съобщи Ройтерс.

Това е първата ваканционно пътешестване на Педро Санчес в чужбина, откогато встъпи в служба като министър ръководител през 2018 година

Канцеларията му съобщи, че това е частна почивка, напълно платена от премиера.

Неубедителните резултати от парламентарните избори в Испания изправят страната пред вероятността за привикване на още един избор или за продължителни разногласия сред разединените политически сили за сформиране на ново държавно управление, отбелязва Ройтерс.

Страната поддържа комплицирани дипломатически връзки с Мароко поради различия по въпроси като миграцията, въздушното пространство, териториалните води, митниците и границите.

Напрежението леко спадна, откакто предходната година Мадрид коренно промени политиката си по разногласието за Западна Сахара – някогашна испанска колония, която Мароко смята за своя територия.

Подкрепяното от Алжир придвижване за самостоятелност Фронт " Полисарио ” се пробва да сътвори страна в Западна Сахара, а Мадрид дефинира предлагането на Рабат за основаването на автономност като " съществено, надеждно и реалистично ".

Този ход разгневи партия " Подемос " - съдружен сътрудник на социалистите на Санчес - тъй като тя поддържа Фронта " Полисарио ".  

Говорителка на " Подемос " съобщи, че почивката на Санчес в Мароко е следващото доказателство за проблематичната му политика във връзка с тази страна.

" Санчес продължава да демонстрира доброжелателност към Мароко… а Мароко не стопира безнаказано да нарушава фундаментални права ", написа тя в " Туитър ".

Опозиционната Народна партия прикани Санчес за повече бистрота на връзките му с Мароко и дефинира почивката му като " чиста провокация ", която произтича от неговата " надменност ".

Крайнодясната партия " Вокс " написа в " Туитър ": " Изглежда, че Санчес обича Мароко повече от Испания ".

Марокански медии първи оповестиха за дестинацията, която Санчес е избрал за почивката си. Информационният уебсайт " 360 нюз " дефинира това като " премислено обръщение за другарство " и уточни, че Испания поддържа позицията на мароканското държавно управление за Западна Сахара. Освен това уеб сайтът похвали Санчес за близостта му с Мароко, " макар че доста испански политици го укоряват за това ", отбелязва Българска телеграфна агенция.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР