Селскостопанската академия занапред да има самостоятелен бюджет като част от

...
Селскостопанската академия занапред да има самостоятелен бюджет като част от
Коментари Харесай

Селскостопанската академия ще има самостоятелен бюджет

Селскостопанската академия отсега нататък да има независим бюджет като част от консолидираната фискална стратегия, гласоподава Народното събрание на първо четене с промени в Закона за Селскостопанската академия, импортирани от Министерския съвет. До момента тя е вторичен разпоредник с бюджет към министъра на земеделието.

Дава се опция академията да набира спомагателни доходи от помощи и други безплатно получени средства, като лицата, предоставящи тези средства ще би трябвало да заявяват техния генезис. Бюджетът на Селскостопанската академия и докладът за неговото осъществяване ще се одобряват от Управителния съвет /УС/.

Предвидено е академията да създаде Стратегия за научноизследователска, научно-приложна, новаторска и внедрителска активност в региона на аграрния бранш, която ще се актуализира на всеки три години.

С други ремонти се понижава числеността и се трансформира съставът на Управителния съвет на академията. Тя ще се управлява от ръководител, който ще се назначава от премиера по предложение на министъра на земеделието. Ще се състои от ръководител и осем членове - хабилитирани учени. Председателят на Селскостопанската академия ще е и ръководител на УС.

Научната, научно-приложната активност и образованието на докторанти ще се правят, с изключение на от съществуващите научни институти, и от научни центрове към Селскостопанската академия, които ще са юридически лица.

Съответно е планувано от 1 април т.г. държавните предприятия - Опитна станция по бубарство и земеделие-Враца, Опитна станция по соята-Павликени, Опитна станция по поливно земеделие- Пазарджик и Опитна станция по отглеждане на животни и земеделие-Смолян да се преобразуват в научни центрове към Селскостопанската академия. Активите, пасивите, архивът, както и другите права и отговорности на държавните предприятия ще преминат към академията.

Експериментално-производствената, приложната и обслужващата активност ще се реализират от Научно-производствен център, който ще бъде основан посредством обединение на останалите държавни предприятия - опитни станции и "Системата за агропазарна информация ".

Центърът ще стане техен повсеместен приемник, ще встъпи в техните права и отговорности и ще бъде юридическо лице със статут на държавно дружество по Търговския закон. Той ще може да реализира и други действия, свързани с главния предмет на активност. Неговите средства и интервенции ще се включват в консолидираната фискална стратегия.

По отношение на двете пробни бази-държавни предприятия към Института по земеделие-Шумен и към Института по планинско отглеждане на животни и земеделие-Троян е планувано да бъдат преобразувани в научни звена-експериментални бази към съответните институти от 1 април 2018 година

Според Светла Бъчварова от Българска социалистическа партия е нужно да се разпише категорично сред двете четения приходите от интернационално финансиране, други действия и планове да бъдат разпределяни от академията за научни действия, да вземем за пример. Академията е във финансов колапс, междинната заплата е 609 лева за 2018 година, уточни още тя.

Неработещи са структурните промени - четири опитни станции получават статут на институт, разяснява също Бъчварова. Как става това, когато множеството от тях има по двама-трима сътудници, попита депутатът. Освен това предприятията имат друга активност и мъчно могат да бъдат обединени под една шапка, в това време някои от тях акумулират много повече средства от други.

Промените не реформират сферата, не се слага на пазарна основа работата на обособените институти, обърна внимание Петър Петров от "Обединени патриоти ". Това, съгласно него, е и измежду главните неточности на законопроекта. Той обаче счита, че е добре за начало централизацията на тези структури, което и прави със законопроекта.

От Движение за права и свободи подчертаха, че може би сме единствената страна в света, която има обособени институти за всяка една земеделска просвета.

Проблеми с фрагментите заради мизерните заплати вижда Бюркан Абазов, само че изрази вяра, че с планувания нов метод на финансиране академията ще тръгне по верен път. Той предизвести, че се чака отпор против промените извън и в самата академия, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР