Село в Западна Франция обяви награда от 2000 евро за

...
Село в Западна Франция обяви награда от 2000 евро за
Коментари Харесай

Френско село дава 2000 евро за разгадаване на надпис

Село в Западна Франция разгласи премия от 2000 евро за този, който помогне за дешифриране на надпис от 230 години на канара на далечен плаж.
Досега никой не е съумял да разбере смисъла на 20-те реда, които бяха открити преди няколко години. Плочата с височина от метри се намира в залив, наличен единствено при отлив, покрай село Плугастел в Бретан. Сред естествените френски букви някои са обърнати или сложени с главата надолу. Има и някои букви от скандинавски жанр.
Виждат се години - 1786 и 1787 година - датиращи надписа в интервала, предхождащ Френската гражданска война. Има и облик на транспортен съд с платна и рул и свещено сърце, увенчано с кръст. Но надписът не се поддаде на всички досегашни опити за интерпретация от локални учени. Има догатки, че индивидът, който го е направил, е бил необразован и е писал на остаряло локално произношение.
"Попитахме историци и археолози от тук, само че никой не съумя да разкрие какво се крие зад надписа на скалата ", споделя Доминик Кап, кмет на Плугастел. "Помислихме, че може би някъде по света има хора, които имат експертни знания, от които се нуждаем. Вместо да останем в незнание, ние си казахме да създадем конкурс ", споделя той.
Общественият апел за помощ се назовава "Мистерията Шамполион в Плугастел-Даулас " - в чест на Жан-Франсоа Шамполион, лингвистът, който дешифрира античните египетски писмени знаци на Розетския камък през 19 в.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР