Сексуалните престъпления срещу деца и въобще сексуалните престъпления бележат сериозен

...
Сексуалните престъпления срещу деца и въобще сексуалните престъпления бележат сериозен
Коментари Харесай

Сексуалните престъпления бележат сериозен ръст

Сексуалните закононарушения против деца и изобщо половите закононарушения бележат сериозен растеж. Това уточни в предаването " Преди всички " Явор Колев, шеф на отдел " Трансгранична престъпност " в ГДБОП.
От началото на годината досега имаме над 80 сполучливи интервенции против педофили в страната, а също и изнудвания, които са ориентирани към възрастни жители. /…/ Всякакви жители са изнудвани в интернет пространството. Изпадайки в някакво по-особено положение, хората навлизат в контакт с такива насилници, доверчиви са и дават материал, който в следствие бива употребен за изнудване против финансови средства.
" Синият кит " е малко като зеления хайвер – всички са чували за него, само че никой не го е виждал . Според мен се касае за медийни спекулации, опити да бъде привлечено вниманието на обществеността. В България няма такива случаи, а и все още няма публични данни от нашите сътрудници нито в Европейски Съюз, нито в Русия, нито в Съединени американски щати. Категорично мога да кажа, че в България разпространяване на този вид офанзива не съществува.
Сексуалните закононарушения бележат устойчива наклонност, сподели Колев и добави, че през последната седмица има 4 сполучливи реализации на територията на страната. Става въпрос за разпространяване на педофилски материали в интернет и полово изнудване на деца по интернет, добави той.
Колев акцентира, че се подхващат голям брой превенционни ограничения в тази посока: От началото на годината имаме предотвратени 2,4 млн. опита за достъп от българска територия към уеб сайтове с детска порнография.
Той уточни, че досега нямат данни за обири на данни от чипове на кредитни карти.
" Законодателството би трябвало бързо да се трансформира, тъй че да бъде съответно на бързо изменящите се условия във виртуалното пространство и развиването на технологиите. Нашето законодателство, изключително в Наказателния кодекс, е с много огромна отминалост. Последните промени във връзка с киберпрестъпленията са с повече от 10 години отминалост, което основава предпоставки за ненаказуемост на избрани действия в интернет. Трябва да се актуализира законодателството, би трябвало да се синхронизира със законодателството на нашите сътрудници от Европейски Съюз и да имаме задоволителна еластичност при използването на този вид законодателство ", разяснява още Явор Колев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР