Секретният космически самолет X-37B на американската армия излетя от Флорида

...
Секретният космически самолет X-37B на американската армия излетя от Флорида
Коментари Харесай

САЩ изстреля космическия самолет X-37B в седма мисия

Секретният галактически аероплан X-37B на американската войска излетя от Флорида в четвъртък вечерта в своята седма задача. Това обаче е първият път, при който е изстрелян върху тежка ракета SpaceX Falcon Heavy, способна да го достави до по-висока орбита от всеки път.

Falcon Heavy, формиран от три ракетни ядра с течно гориво, избухна от стартовата си площадка от галактическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал. Грандиозното политане бе излъчено онлайн по уебкаст на SpaceX, съобщи " Ройтерс ".

Повече от две седмици бе готвено изстрелването, като имаше закъснение поради неприятно време и механически проблеми, което накара наземните екипажи да върнат галактическия транспортен съд назад в неговия хангар.

Това пристигна две седмици откакто личният китайски галактически аероплан робот, прочут като Shenlong или " Божественият змей ", беше изстрелян в третата си задача в орбита от 2020 година насам. Това добави нов поврат към възходящото съревнование сред Съединени американски щати и Китай в космоса.

Пентагонът разкри малко детайлности за задачата X-37B, извършена от галактическите сили на Съединени американски щати по програмата на военните за галактическо изстрелване за национална сигурност.

Създаденото от Boeing транспортно средство, почти с размерите на дребен рейс и наподобяващо дребна галактическа совалка, е основано за разрастване на разнообразни потребни товари и осъществяване на софтуерни опити при дългогодишни орбитални полети. В края на задачата си корабът се спуска назад през атмосферата, с цел да кацне на писта, сходно на аероплан.

Той е извършил шест предходни задачи от 2010 година насам, като първите пет от тях бяха пренесени в орбита с ракети Atlas V от United Launch Alliance, взаимно дружество на Boeing (BA.N) и Lockheed Martin (LMT.N), и последно през година Май 2020 година на върха на бустер Falcon 9, обзаведен от SpaceX на Илон Мъск.

Мисията в четвъртък означи първото изстрелване на борда на по-мощната ракета Falcon Heavy на SpaceX, способна да носи товари, даже по-тежки от X-37B, по-далеч в космоса, евентуално в геосинхронна орбита, на повече от 22 000 благи (35 000 км) над Земята.

X-37B, именуван още Orbital Test Vehicle, преди този момент е бил стеснен до полети в ниска околоземна орбита, на височини под 1200 благи (2000 км).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР