Секретни лаборатории в Украйна произвеждат биологични оръжия“ - това е

...
Секретни лаборатории в Украйна произвеждат биологични оръжия“ - това е
Коментари Харесай

„Провери фактите“: Създават ли секретни лаборатории в Украйна биологични оръжия?

„ Секретни лаборатории в Украйна създават биологични оръжия “ - това е най-честият разказ на Кремъл, съгласно специалистите на „ Европейски Съюз против дезинформацията “. Те засичат тези изказвания най-малко от 2014 година до през днешния ден. Следва втора част на тази сензитивна за света тематика в рубриката ни против подправените вести. Росен Цветков ревизира обстоятелствата.

„ Нямам подозрение, сенатор, това е класическа съветска техника — да винят другите в това, което те самите възнамеряват да създадат. “

Какво стои зад тези изказвания – гледайте в първото издание на новата поредност на „ 120 минути “ - „ Провери обстоятелствата “

Така дава отговор заместник-държавният секретар на Съединените щати Виктория Нюланд на чуване в американския сенат на въпрос на републиканец Марк Рубио дали Киев има химически и биологични оръжия. Не споделя, че се създават такива оръжия, само че думите ѝ бяха извадени от подтекст и представени неточно в голям брой видеа и постове в обществените мрежи.

Снимка: bTV

Голяма част от обвиняванията на Кремъл за секретните лаборатории с американско финансиране са ориентирани към Робърт Поуп — шеф на Съвместната стратегия за понижаване на опасността.

„ Мисля, че се пробват да сложат лице на програмата ни и да кажат, че аз съм неприятният в това. Но въобще не съм подобен - зает съм да направя света по-сигурно място. Работата, която вършим, е да оказваме помощ при наблюдаването на болесттите. Това е ежедневна лабораторна работа на епидемиолозите, които събират проби от околната среда, които би трябвало да бъдат тествани в лаборатории за съществуване на болестни организми или клинични проби, които би трябвало да отидат в лаборатории, с цел да бъдат тествани за тези болестни организми “, изясни Робърт Поуп.

Москва неведнъж е предупреждавала, че сходен вид ракети са алена линия

Джон Гилбърт е в света на разузнаването от десетилетия. Той е измежду първите, взели участие в инспекции на стратегиите за биологични оръжия в някогашния Съветски съюз.

Снимка: bTV

„ Русия лъже, описвайки тези лаборатории като места за произвеждане на биологични оръжия. Те са тъкмо противоположното. Създадени са, с цел да и разрешат на хората да се защитят от разпространяването на заболявания или биологична офанзива. Тези истории циркулират по-бързо от действителността. Това е част от умишления опит на Русия да сътвори провокация, която да ѝдаде - както те го назовават - опрощение за биологична или химическа офанзива или просто с цел да накарат хората да мислят съмнително за Украйна във връзка с арената на биологичните оръжия “, споделя Джон Гилбърт, шеф на Съвместната стратегия за понижаване на опасността.

Подобно на Украйна, а и България, преди няколко години лаборатория в Грузия също става цел на обвинявания за секретно произвеждане на биологични оръжия. И за опити с бойци.

„ Интересното е, че всички източници за Украйна и Грузия са свързани с Русия. Това стана част от пропагандата - изказванието, че Украйна работи, с цел да сътвори биологично оръжие против Русия. По този метод те се пробват да легитимират нашествието в Украйна. Всичко е обществено, няма нищо секретно. Просто се събират кръвни проби на бойците - несъмнено, всичко е несъмнено, непринудено. Не става дума за потребление на лекарства. Няма по какъв начин да се провокира гибел, приказваме за изцяло изфабрикувани доказателства “, разяснява заместник-главеният редактор на „ Мит детектор “ в Грузия Майко Ратиани.

Снимка: bTV

„ Едно от нещата, които може да се обмислят, е посещаване в една от тези така наречен биолаборатории, само че наподобява никой не знае къде в действителност са те. Просто чуваме — мислим, че са към 30, може би, или повече, само че никой не е споделил за съответна постройка или адрес на улица “, съобщи Джон Гилбърт.

„ Опитват се да внесат боязън в обществото и да провокират съмнение в формалните институции, да дестабилизират политическата обстановка в страната. Това е осведомителна интервенция в жанр Комитет за Държавна сигурност (на СССР) “, споделя Майко Ратиани.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е на двудневно посещаване в Киев

„ Те се пробват да отслабят разпоредбите, учредени на интернационалния ред и Конвенцията за биологичните оръжия, което ще им даде все по-голяма независимост да правят незаконни действия като убийството на своите съперници с химически или биологични сътрудници “, счита Робърт Поуп - шеф на „ Програмата за съдействие при ограничение на риска “.

„ Правете изследвания, основани на действителна информация, мислете деликатно за мотивацията на този, който популяризира слуховете и прави обвиняванията. Не се притеснавяйте, че сте били направени на простаци от някой, който желае да ви направи простаци. Не се срамувайте да признаете, че може да сте сбъркали “, споделя Джон Гилбърт.

Снимка: bTV

Няма доказателства, че лаборатории в Украйна създават биологични оръжия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР