Секретни документи, съдържащи информация за подводницата HMS Anson на стойност

...
Секретни документи, съдържащи информация за подводницата HMS Anson на стойност
Коментари Харесай

Подпийнали военни забравиха секретни документи за британска подводница в тоалетна на пъб

Секретни документи, съдържащи информация за подводницата HMS Anson на стойност £1,3 милиарда, бяха открити в тоалетна на механа в Обединеното кралство.

 

Това оповестява вестник The Sun, базирайки се на неназовани източници.

 

Според събеседника на изданието в кръчмата е имало доста хора от доковете - както военни, по този начин и цивилни.

" Влязох в тоалетната и документите лежаха на пода на кабината. Всеки може да ги откри. Беше шанс, че съветският разузнавач не ги е намерил ", цитира вестникът източника. Уточнява се, че документите са съдържали информация за вътрешното устройство на подводницата, въоръжена с торпеда. От досието може да се прочетат основни детайлности за хидравликата на HMS Anson, която управлява торпедните люкове.

Правителствените инструкции споделят, че информацията, маркирана като " сензитивна ", би трябвало да се споделя единствено при " същинска нужда " и може да има нездравословни последствия, в случай че бъде изгубена, открадната или оповестена, напомня изданието.

Военноморски източник сподели, че документите са част от справочно управление, което е елементарно налично на борда. Всеки, който е работил на подводницата, би употребявал управлението. Официалните чувствителни документи са едно равнище под Secret.

 

Бивш капитан на подводница, пълководец Райън Рамзи означи: " Изглежда, че някой е взел страниците от лодката, с цел да ги учи. Те са част от книга, която обгръща всички системи на една подводница. Когато преминат главната си подготовка за подводница, те би трябвало да обиколят лодката, с цел да покажат, че познават всички системи.

Пъбът е на пет минути пешком от корабостроителницата на BAE Systems, където служащите построяват подводници от клас ловец-убиец Astute.

От Кралския флот обявиха, че документите са от общообразователно естество и не съдържат класифицирана информация, съобщи Българска телеграфна агенция. Според източник на в. " Сън " заведението е било цялостно, когато досието с етикет " публично поверително " е била открита на пода в тоалетната.

Заведението " Фърнес Рейлуей " се намира наоколо до корабостроителницата " Би Ей И системс " в пристанищния град Бароу ин Фърнес, където подводницата е била засичана, прецизира ДПА.

" Ейч Ем Ес Ансън " е петата нападателна подводница от новия клас " Ъстут " (Astute), с която се снабдява Кралският флот на Англия. Тя може да изстрелва ракети " Томахоук ", а на уебстраницата ѝ е разказана като " най-голямата, най-съвременната и най-мощната нападателна подводница ", която в миналото е била употребена във флота.

" Тези документи разрешават на моряците и на бизнесмените да научат по какъв начин системите си взаимодействат, само че не разкриват елементи за това по какъв начин те работят; просто демонстрират, че те съществуват ", сподели източник от флота и добави, че откритата директория съдържа информация за банален дизайн на системите на борда, без да разкрива по какъв начин те работят.

" Това са общотренировъчни документи, които не съдържат поверителна информация. Ние обаче се отнасяме извънредно съществено към всички въпроси, свързани със сигурността, и ще проверяваме събитията, при които тези документи са били открити ", сподели представител на Кралския флот.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР