Сеизмолог: Ще има поне още едно разрушително земетресение в Турция. Увеличават

...
Сеизмолог: Ще има поне още едно разрушително земетресение в Турция. Увеличават
Коментари Харесай

Сеизмолог: Ще има поне още едно разрушително земетресение в Турция


Сеизмолог: Ще има най-малко още едно разрушително земетресение в Турция. Увеличават се рисковете за допустимо мощно земетресение по Северноанадолския разлом, към който спада мегаполисът Истанбул.
„ Трусовете от 6 по Рихтер и повече
ще продължат в зоната на предходните трусове. Ще има най-малко още едно разрушително земетресение в Турция “, това съобщи сеизмологът проф. доктор Дженк Ялтърак.

Експертът означи, че 80% от територията на южната ни съседка се състои от земетръсни зони и акцентира, че хората би трябвало да бъдат подготвени за трусове. Ялтърак поучава да
не се населяват развалени здания.
„ Трябва постоянно да бъдем готови за трусове. Районите на дейните разломи би трябвало да се наблюдават интензивно. Държавата би трябвало да оказва помощ на геолозите да вършат тези изследвания “, сподели сеизмологът.

Ялтърак съобщи, че разломните сектори, които са провокирали трусове през последния век, са известни и там не се чакат земетресения скоро.
Той акцентира, че са вероятни и пропуски.
„ През 1999 година в Измит е имало земетресение с магнитуд 7,4. Там може и да няма земетресение със същата мощ, само че градът може да бъде обиден от трус с по-далечен епицентър “, съобщи професорът, представен от „ Karar “.

Две мощни трусове с магнитуд от 7,8 и 7,6 разклатиха Турция и елементи от Сирия на 6 февруари. Цели градове бяха разрушени, а жертвите към този момент са над 50 000 души от двете страни. Епицентърът на земетресенията от 6 февруари
е на 26 километра от турския град Нурдагъ.
Трусът бе осъществен по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в региона, подложен на непрестанен напън от Арабската и Африканската плоча.

Няколко дни след опустошителните трусове на 6 февруари различен турски сеизмолог предизвести, че се усилват рисковете за допустимо мощно земетресение по Северноанадолския разлом в региона Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР