Сегашният мениджмънт ще продължи да развива бизнеса в региона. Основателят

...
Сегашният мениджмънт ще продължи да развива бизнеса в региона. Основателят
Коментари Харесай

Холандската Takeaway.com купува BGMenu за 10.5 млн. евро

Сегашният мениджмънт ще продължи да развива бизнеса в района. Основателят Владимир Давчев (на снимката) ще ръководи дружно със Зорница Чугреева, която е изпълнителен шеф

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Глобалната мрежа Endeavor утвърди още петима български бизнесмени

Подкрепа от организацията ще получат съоснователите на марката за дамски обувки by FAR и на платформата ClaimCompass
8 яну 2018
BGmenu се сплотява с Lakom.bg

Това е следващата договорка в бранша за доставка на храни
6 сеп 2017
Давид против Голиат в доставката на храни

" Бгменю " съумя да отблъсне опит за враждебно придобиване и реши да продължи сама развиването си
23 юни 2017
BG Menu: Пет пъти са скочили онлайн поръчките на храна

60% от всички поръчки на храна за у дома и офиса се правят от мъже
8 окт 2015 Нов огромен състезател навлиза в бранша за доставка на храни в България. Листваната на борсата в Амстердам Takeaway.com придобива " Хелоу хънгри ", компанията зад тукашния водач на пазара BGMenu, в договорка за 10.5 млн. евро. Холандската група придобива 100% от сдружението, заплаща цената в кеш и ще влага спомагателни средства в България и Румъния.

Посока Източна Европа

Чрез договорката Takeaway.com уголемява наличието си в Източна Европа, откакто към този момент е водач в Германия, Холандия, Полша, Белгия и Австрия. От своя страна BGMenu и румънският бизнес на " Хелоу хънгри " - Oliviera, ще продължат да се развиват със настоящия си мениджмънт. Основателите: досегашният мажоритарен акционер Владимир Давчев и изпълнителният шеф Зорница Чугреева, ще ръководят новия бизнес на Takeaway.com в района. Сред останалите акционери в " Хелоу хънгри " са фондът LAUNCHub Ventures и съоснователят на " Телерик " и " Телерик академия " Васил Терзиев.

" Сделката с Takeaway.com е нещо, към което постоянно сме се стремили, тъй като залага на дълготрайния напредък на бизнеса. Докато досегашните оферти към нас бяха с кратковременен небосвод и се стремяха към редуциране на разноските и бърза облага, Takeaway.com възнамерява големи вложения в България и Румъния ", съобщи Давчев пред " Капитал ". Според него BGMenu прибавя по 150 ресторанта на месец в портфолиото си. Той добави, че за него и Чугреева ще е огромен опит да продължат да се развиват като мениджъри и бизнесмени в такава огромна група.

Официални данни за пазара на доставки на храни няма, само че съгласно източници от сектора дневните поръчки са към 200 000, от които едвам 7% са онлайн. Най-големият капацитет е точно в поръчките през интернет и в околните години там се чака максимален напредък. Основният бизнес на " Хелоу хънгри " е точно през уебпоръчки. Давчев и Чугреева възнамеряват да развиват компанията и екипа, като желаят да го утроят в идващите 1-2 години. В момента той е от към 62 души (без куриерите) и включва маркетинг, продажби, IT и други Бурно пораства и бизнесът в Румъния посредством локалното поделение Oliviera. Приходите на българското сдружение са нарастнали с над 120% до 1.23 млн. лева за последната регистрирана година - 2016 година, въпреки да продължава да е на огромен минус поради вложенията в разширение на платформата.

В формалното изказване за договорката изпълнителният шеф и създател на Takeaway.com Жиц Гроен разяснява, че възнамеряват в България и Румъния да употребяват опита си от различен районен пазар. " С придобиването на BGmenu прибавяме към бизнеса си един бързо разрастващ се пазар за доставка на храна със доста количество консуматори. В България планираме да използван същата тактика, която докара до бърз растеж на бизнеса ни и в Полша – Pyszne.pl. ", съобщи той.

Създадената преди 18 години компания потегля с местни доставки в Амстердам и последователно се уголемява географски към други страни. Развива софтуерна платформа и сега е водач на съвсем всички пазари, на които участва. През 2016 година прави обществено предложение на борсата в Амстердам и сега пазарната й капитализация е над 2.3 милиарда евро. Резултатите за цялата 2017 година излизат в края на месеца, а за първото полугодие Takeaway.com е изпълнила 32 млн. поръчки (основният индикатор за този бизнес), с 43% повече от предходната година. Приходите са нарастнали с 53% до 77 млн. евро. Компанията е на загуба поради продължаващата си агресия и вложения в маркетинг.

Първият огромен exit за LAUNCHub Ventures

Сделката е и първият огромен exit (излизане от инвестиция посредством продажба) в портфейла на LAUNCHub Ventures, като от фонда се надяват това да е първият от поредност покупко-продажби " от сходен и по-мащабен размер ". С няколко нараствания на капитала фондът държи малко над 24%.

" През последните четири години, откогато ние влагаме в тяхната компания и работим с техния екип, се убедихме, че Зори и Влади освен имат безкрайна упоритост и предпочитание да развиват компанията, само че и са фокусирани върху непрекъснатото възстановяване на услугите за своите клиенти. Това е и повода за повече от десетократното нарастване на бизнеса им, за сполучливото им нахлуване и лидерска позиция и на румънския пазар и развиването на екипа ", съобщи пред " Капитал " Тодор Брешков, съосновател и сътрудник в LAUNCHUb Ventures.

Това е втори опит за продажба на непознат вложител на " Хелоу хънгри ". През 2015 година компанията подписа договорка с водача на турския и арабския пазар Yemek Sepeti, който купи миноритарен дял от 13.4% в българската компания. Идеята беше след време новият акционер да придобие напълно бизнеса в България и Румъния. Впоследствие обаче Yemek Sepeti беше купена от основаната в Берлин Delivery Hero, която пък продаде каузи в " Хелоу хънгри " на групата foodpanda, която към този момент имаше и българско сдружение - " Фуудпанда България ". Така в компанията навлезе един от главните й съперници. След дълги договаряния за обединение в последна сметка от " Хелоу хънгри " взеха решение да продължат като самостоятелна компания посредством нов рунд на финансиране. В него още веднъж участваха LAUNCHUb Ventures, както и други вложители като Терзиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР