segabg.comВъпреки че академичната година започна за повечето университети, над 40%

...
segabg.comВъпреки че академичната година започна за повечето университети, над 40%
Коментари Харесай

Университетите все още очакват първокурсници


segabg.com

Въпреки че академичната година стартира за множеството университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове към момента стоят празни. Това демонстрира информация на просветното министерство за осъществения план-прием към края на септември, предоставена на " Сега ". Високият % идва от незапълнените места при частните вузове - цели 62%, до момента в който при държавните висши учебни заведения картината може да се приближи до миналогодишната - досега там отпуснатият потенциал е напълнен 81.6%, до момента в който м.г. бе 86%. От МОН показват, че данните са единствено ориентировъчни, защото на доста места следва приемането на студенти за степен " магистър след бакалавър ". Все отново и в този момент се виждат най-силно затруднените университети, което приказва и за слабия интерес към значими специалности за стопанската система ни като инженерни науки, математика, педагогика на образованието и др. 

Тази година местата за държавно субсидирани студенти понижиха с 8%, или с близо 4000. По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места. За сметка на орязания държавен банкет платеното образование беше увеличено от 8784 на 12 хиляди първокурсници. За частните вузове местата тази година са 16 159 при 16 373 преди година.

По предварителни данни броят на признатите за 2017/18 година студенти е 43 550 души общо в държавни и частни университети, което е 58.9% от план-приема, или 41% от местата към момента не са запълнени. В държавните вузове към този момент са признати 37 275 първокурсници, което е 81.6% от одобрения банкет. При частните университети картината е много тревожна - 6275 признати студенти, или едвам 38.83% осъществяване на приема. 

От справката излиза наяве, че 8 от 37-те държавни университета са " отличници ", изпълнили на 100% приема си. Това са основно профилирани висши учебни заведения - Академията на Министерство на вътрешните работи, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ", Военната академия " Г. Ст. Раковски ", Националната спортна академия, Медицинският университет във Варна, както и Икономическият университет - Варна и Стопанската академия в Свищов. При последните два вуза положителното показване частично се дължи на орязания банкет на всеобщите специалности стопанска система и администрация и ръководство. Доста добре се оправят все още още Великотърновският университет (97% осъществен прием), медицинските университети в Плевен (96%), Пловдив (99%) и София (93%), НАТФИЗ (98%), Пловдивският у-т (93%), УниБИТ (93%), Софийският университет (89.9%) и други

Три от държавните университети, подготвящи профилирани фрагменти, изключително нужни за стопанската система ни - като инженери, металурзи, архитекти и други, - към този момент не са съумели да запълнят даже на половина отпуснатите им бройки. Най-зле е ситуацията в Техническия университет - Габрово. Въпреки че т.г. местата за студенти по държавна поръчка там бяха понижени с 67 (от 997 на 930), вузът все още е съумял да притегли едвам 25 души - много необичайно, имайки поради, че предходната година той съумя да извърши план-приема си на 96%. Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) към този момент е приел единствено 255 души, или 35% от отпуснатия банкет (общо 718), още веднъж при орязани 151 одобрени бройки по отношение на м.г. Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи в столицата пък към този момент е с 49% изпълнен банкет. Тук кабинетът е отпуснал 28 повече места от м.г., само че евентуално и след 30 октомври университетът няма да може да стигне равнището от м.г. (близо 89%).

Студенти към момента търси УАСГ - към този момент там са записани 547 първокурсници, което е едвам 56% осъществен банкет. Малко " по-добре " е ситуацията във Висшето строително учебно заведение " Л. Каравелов ", където към този момент приемът е оползотворен на близо 60%. Няма необикновен напор и за Минно-геоложкия университет, в който към този момент са почнали да учат 395 души (62%) при опция за 679 души. УНСС към този момент е със 77% изпълнен банкет - а предходната година бе запълнил всички бройки.

От МОН към момента не са събрали дефинитивни данни за приема по професионални посоки. Просветният министър Красимир Вълчев обаче разяснява, че към този момент е известно, че единствено 4 от 36-те посоки, оповестени от кабинета за предпочитани и надлежно получаващи повече средства, са съумели да запълнят отпуснатите им квоти на 100%. Това са доктрина и ръководство на образованието, военно дело, доктрина на изкуствата и ветеринарна медицина (изненада за експертите). Във всички останали 32 предпочитани посоки, измежду които математика, земеделски и инженерни науки, металургия, превоз, електротехника и така нататък, евентуално ще се образоват по-малко студенти, в сравнение с м.г. От МОН занапред ще проучват резултатите, само че към този момент обмислят осъществяване на осведомителна акция за разпространение на значимите специалности, за които няма претенденти.

ПОСОКИ

От предпочитаните професионални посоки в най-голяма степен т.г. е бил повишен плануваният банкет по отношение на 2015/16 година при военно дело (36% увеличение), хранителни технологии (18% увеличение), информатика и компютърни науки (+18%), информационна и компютърна техника (+10%), математика (+ 9.97 %) и педагогика (+6%), демонстрират данните на МОН. От неприоритетните посоки пък най-силно са били наранени администрация и ръководство - 49% понижение на план-приема по отношение на образователната 2015/16 година, туризъм - 48% понижение по отношение на същата година, както и социология и стопанска система, за които са били одобрени надлежно 47% и 44.8% по-малко места от 2015/16 г. 

НА РЪБА

В 7 от 14-те частни университета към този момент празните места са над 60%. Сред тях са Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт (8% осъществен прием), Европейският политехнически университет (запълнен на 16%), Бургаският свободен университет (28%), Международното висше бизнес учебно заведение (30.9%), Колежът по туризъм - Благоевград (36%), Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София (40.7%) и Висшето учебно заведение по мениджмънт (37%). Най-добре от частните вузове стои Нов български университет - близо 74% осъществен образец. Американският университет в България все още е с съвсем на половина незапълнени места.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР