“Сега сме в извънредна ситуация, която към момента се усложнява,

...
“Сега сме в извънредна ситуация, която към момента се усложнява,
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Възможността за отлагане на пътуванията е разумният потребителски ход

“Сега сме в изключителна обстановка, която все още се усложнява, само че дано да си дадем сметка, че тя въпреки всичко е краткотрайна и оттова да тръгне рационалното размишление какви са правата ни като консуматори и по какъв начин да ги осъществяваме. ” Така ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов разяснява ситуацията от последните няколко дни в утринния блок на Българска национална телевизия 1.

Засега не се усеща някаква сериозна динамичност в потребителското държание от позиция на покупки в комерсиалната мрежа или пътувания в страната. Поставен е бил въпросът с анулацията на училищен лагери и зелени учебни заведения, като Маргаритов означи, че в случай че е планувано те да се организират в образователно време, родителите, заплатили някакви суми, имат право да ги получат назад.

“Иска ми се да дадем един съвет на потребителите, който може да им бъде потребен, и той е да не бързат безусловно незабавно да се насочват към отвод от резервирани пътувания, изключително когато те да по-отдалечени във времето ”, разяснява още ръководителят на КЗП, като изрази вяра, че и представителите от всички браншове ще намерят редица положителни практики и даде образец с изиграна театрална режисура пред празна зала, само че проследена в интернет от хиляди консуматори.

В отговор на въпрос за вероятен отвод от пакетно пътешестване в Италия и приемане на заплатената сума назад, Маргаритов уточни, че законът доста ясно разказва хипотезата – би трябвало да са зародили непредвидени изключителни условия, настъпили или протичащи се в мястото на дестинацията или в непосредствена непосредственост до него, които засягат доста осъществяването на туристическия пакет или транспорта на пасажери до дестинацията. В тези случаи обаче, потребителите нямат право на в допълнение обезщетение. Той напомни и какви са правата на пасажерите при самостоятелни резервации на хотелско настаняване и закупени самолетни билети. Маргаритов предложи при анулирани полети потребителите да създадат информация в уеб страницата на Европейския потребителски център, работещ към КЗП, с цел да открият според от продължителността на полета на какво обезщетение имат право.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР