Сега Полша ще бъде много по-предпазлива при вземането на решения

...
Сега Полша ще бъде много по-предпазлива при вземането на решения
Коментари Харесай

Ядрените оръжия в Беларус ще разрушат един от основните митове на Запада

„ Сега Полша ще бъде доста по-предпазлива при вземането на решения за концентриране на сили покрай границата с Беларус. С тези думи специалистите изясняват сензационното изказване на Владимир Путин за готовността му да разположи съветско нуклеарно оръжие в Беларус. Реакцията на Европа е парадоксална: по някаква причина Европейски Съюз не се тормози от американските нуклеарни оръжия на своя територия.

Москва и Минск се споразумяха да разположат тактически нуклеарни оръжия (ТЯО) на територията на Беларус, заяви съветският президент Владимир Путин. „ Ние към този момент помогнахме на беларусите – преоборудвахме самолетите, 10 самолета са подготвени за потребление на нуклеарно оръжие, предадохме „ Искандер “. От 3 април ще стартираме образование на екипажи и създаване на вместилище за нуклеарни оръжия. Ние не прехвърляме нашето тактическо нуклеарно оръжие на Беларус, само че ще го разположим и ще обучим военните, както Съединени американски щати в Европа “, сподели той в ефир.

Путин означи, че оръжията ще бъдат ситуирани, без да се нарушават съответните интернационалните отговорности. Според президента повода за сходна стъпка е известието на Англия за доставката на Украйна на муниции с обеднен уран.

Държавният глава загатна, че Беларус от дълго време е желала да разположи съветски нуклеарни оръжия на своя територия. Той добави, че Москва прави това, което Съединени американски щати вършат от десетилетия.

Съединените щати към този момент реагираха на решението на Москва. „ Не виждаме причина да поправяме нашата лична стратегическа нуклеарна позиция, нито някакви индикации, че Русия се готви да употребява нуклеарни оръжия “, сподели почитан чиновник на президентската администрация на Съединени американски щати.

Случващото се провокира рецензии в Киев. „ Кремъл взе Беларус като нуклеарен пленник “, сподели Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна. Украйна прикани за привикване на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в тази връзка.

НАТО назова това решение на Москва " рисково и безконтролно ". Българският вицепрезидент Илияна Йотова прикани за незабавни договаряния сред Русия и Украйна, заявявайки, че обстановката става " все по-опасна и плашеща ". Германското външно министерство назова дейностите на Русия „ следващ опит за нуклеарно заплашване “.

ТЯО в Беларус евентуално ще бъдат усъвършенствани щурмови самолети Су-25, както и изтребители МиГ-29. Можем да приказваме и за главен ремонт на дребен брой фронтови бомбардировачи Су-24М, които в късния Съюз на съветските социалистически републики бяха главният притежател на авиационно тактическо нуклеарно оръжие.

Освен това Владимир Путин загатна комплексите „ Искандер “. Ракетите от този комплекс могат да бъдат оборудвани и с нуклеарни бойни глави. Обсегът на ракетите " Искандер " е стотици километри и тези ракети не могат да бъдат прихванати от модерни системи за Противовъздушна отбрана.

Разполагането на съветски нуклеарни оръжия в Беларус ще значи ескалация и опасност за европейската сигурност, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Интересното е, че той не вижда наличието на американски нуклеарни оръжия в Европа като ескалация.

Това наличие е необятно известно. В Европа е от времето на Студената война. По-специално през 2019 година комисия на Парламентарната асамблея на страните-членки на НАТО разгласява отчет, който оповестява къде Съединените щати разполагат своите нуклеарни бомби Б61. 20 бомби са сложени в авиобаза “Бюхел ” покрай град Кохем (Германия), за това дава отговор 702-ра ескадрила на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

Други 22 бомби се намират в база “Клайн Брьогел ”, където стои 10-та тактическа авиационнаескаддила на белгийските Военновъздушни сили. 20 бомби има в база “Волкел ” в Холандия. 35 бомби са сложени в североизточната част на Италия, на 50 километра западно от град Удине. Италия разполага и с друго вместилище за нуклеарно оръжие - 40 бомби са ситуирани в база “Геди Торе ” в северната част на страната, на 15 километра от Бреша.

И най-после, най-източната база на командването на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа е Инджирлик, където е ситуирано 39-то авиационно крило на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, 10-то авиационно крило, 2-ро командване на турските Военновъздушни сили. В базата се съхраняват 50 атомни бомби.

Но след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия изтегли всички нуклеарни оръжия от някогашните руски републики. Значителни арсенали бяха ситуирани в Украйна, Казахстан, в това число в Беларус. Всъщност до известна степен обстановката се връща към това, което беше от времето на Съюз на съветските социалистически републики – въпреки всичко Съединени американски щати в никакъв случай не са изтегляли нуклеарните си оръжия от Европа.

„ От военна позиция разполагането на тактически нуклеарни оръжия в Беларус няма значително значение. Всички страни се пробват да разположат нуклеарни оръжия надалеч от границата, тъй че да не бъдат бързо унищожени по време на евентуален пълномащабен боен спор “, сподели Алексей Арбатов, учен от РАН.

„ Съединени американски щати имат доста благоприятни условия да слагат тактически нуклеарни оръжия по-близо до Русия – в Полша, балтийските страни, Румъния, България. Но те не вършат това, с цел да не слагат оръжието в огромна накърнимост. Освен това, от военна позиция, разполагането на тактическо нуклеарно оръжие на територията на съдружник не значи подготвеност за неговото потребление “, сподели специалистът.

„ Нито Русия, нито Съединени американски щати имат право да предават нуклеарно оръжие на други страни, това е неразрешено от членове 1 и 2 от Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия “, напомни събеседникът. “ТЯО в Беларус ще бъдат разполагаем на ядрено-техническите войски на 12-то Главно ръководство на Министерството на защитата на РФ. Това е обособен клон на армията, който може да предава тактически нуклеарни оръжия на войските единствено със заповед на висшия главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация, т.е. президента. И тази администрация е подчинена единствено на него, директно ”, добавя той.

Президентът на Беларус в действителност приказва за желанието си да има съветско нуклеарно оръжие на територията на страната си. „ Ще предложа на Путин да върне нуклеарните оръжия в Беларус “, сподели беларуският водач през 2021 година Какъв е неговият претекст?

„ Защо му е на Лукашенко? Това удостоверява силата на съюза сред Минск и Москва. Сега сигурността на Беларус се обезпечава освен от сили с общо предопределение, само че и от нуклеарни оръжия. Освен това това усилва политическата тежест на беларуския водач на интернационалната сцена, на първо място в Европа “, заключи Арбатов.

За Русия обаче протичащото се също има явен политически смисъл. „ Разполагането на тактически нуклеарни оръжия в Беларус е сигнал от Москва към Съединени американски щати и Европейски Съюз, че основаването на антируски сили в Киев, помпането на Украйна с оръжия, разширението на американското военно наличие в Източна Европа усилват рисковете от пряк конфликт сред Русия и НАТО, продължителна борба и конкуренция във въоръжаването “, - изясни Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания на ВШИ.

„ Съединени американски щати и Европейски Съюз се пробват да убедят себе си и целия свят, че тяхната политика в Украйна не води до увеличение на стратегическите опасности. Русия е заинтригувана да унищожи този мит. Затова Москва подхваща такива стъпки: прекъсване на присъединяване си в Договора за редуциране на стратегическите настъпателни въоръжения, разполагане на тактическо нуклеарно оръжие в прилежащата страна “, изясни събеседникът.

„ Изключително значимата задача на Русия е да внуши боязън на елитите на Съединени американски щати и Европейски Съюз от същинска пълномащабна война, в случай че желаете Трета международна война. Страхът, който присъстваше на Запад по време на Студената война. Това е единственото, което може да стабилизира обстановката сега. Когато Европа и Съединени американски щати стартират да приказват за бункери и самоделни марлени превръзки, тогава техните управляващи ще стартират да вървят към деескалация и разговор с Москва “, изясни специалистът.

„ За Минск това е усилване на възпирането от евентуален спор от страна на европейските страни. Същата Полша в този момент ще бъде доста по-предпазлива при вземането на решения за съсредоточаване на сили покрай границата с Беларус “, заключи анализаторът.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР