Сега ново проучване предполага, че лечението на доктор Файгенбаум може

...
Сега ново проучване предполага, че лечението на доктор Файгенбаум може
Коментари Харесай

Доктор победи смъртоносна болест след експеримент върху себе си

Сега ново изследване допуска, че лекуването на лекар Файгенбаум може да помогне на други хора с сходно рядко възпалително заболяване, известно като болест на Касълман (Castleman).

Новото проучване демонстрира, че пациенти с тежки форми на това положение, които не са се повлияли от предходни лечения, могат да се възползват от лекуване, което е ориентирано към характерна сигнална пътека вътре в клетките, наречена PI3K/Akt/mTOR.

Докладът, оповестен през вчерашния ден (13 август) в „ Дневника на клиничното проучване “ (Journal of Clinical Investigation), е един от дребното случаи, когато водещият създател на даден отчет (Файгенбаум) също е пациент в личното си проучването.

Мисията на лекаря стартира през 2010 година, когато Файгенбаум, който тогава е бил на 25 годишна възраст, ненадейно се разболява. Той е развил подути лимфни възли, коремна болежка, отмалялост и обрив с дребни червени петна по тялото си, се написа в отчета. Малко по-късно положението на Файгенбаум внезапно се влошило и с заплаха за живота.

В последна сметка Файгенбаум бе диагностициран с болест на Касълман (Castleman), която в действителност е група от възпалителни болести, които засягат лимфните възли. Около 5000 души в Съединени американски щати се диагностицират с някаква форма на болест на Касълман всяка година. Пациентите с болест на Касълман могат да имат лека форма на болестта с един обиден лимфен възел, до момента в който други имат анормални лимфни възли в цялото си тяло и развиват животозастрашаващи признаци, в това число и органна непълнота.

Файгенбаум имал тази по-тежка форма, известна като „ идиопатична мултицентрична болест на Касълман “ (idiopathic multicentric Castleman disease, iMCD). С нея се диагностицира единствено към 1500 до 1800 американци всяка година, съгласно отчета. Тежката форма на болестта е сходна на няколко автоимунни положения, само че сходно на рака, той също провокира свръхрастеж на кафези, в този случай – в лимфните възли. Около 35% от хората с iMCD умират в границите на пет години от диагнозата. Въпреки че има едно утвърдено лекуване на заболяването на Касълман – лекарство, наречено siltuximab, само че не при всички пациенти има резултат.

Файгенбаум попадал точно в тази група. Никакви съществуващи лечения не му помогнали и признаците му траяли да се връщат. През тези 3-4 години след диагностицирането му той бил приет в болница осем пъти. Но изучавайки личните си кръвни проби, Файгенбаум  идентифицирал допустима улика за заболяването си. Непосредствено преди поява на признаците той забелязал скок в броя на имунните кафези, наречени „ задействани Т-клетки “, както и повишение на равнищата на протеин, наименуван „ VEGF-A “. И двата фактора се контролират от пътеката PI3K/Akt/mTOR.

Файгенбаум предположил, че лекарство, което инхибира през тази пътека, може да помогне за положението му. Той се насочил към лекарство, наречено „ сиролимус “ (sirolimus), което инхибира тази пътека и към този момент се употребява за попречване на отменяне на органи при пациенти с бъбречна трансплантация. Файгенбаум не е имал поява на признаците, откогато почнал да приема лекарството през 2014г.

В новото изследване Файгенбаум и сътрудниците му оповестяват, че при други двама пациенти с iMCD също се демонстрират нараснали равнища на задействани „ Т-клетки “ и „ VEGF-A “ преди признаците им да се появят. След лекуване със сиролимус и двамата пациенти демонстрират устойчива ремисия. До този миг са минали 9 месеца и при нито един от двамата не е имал наново появяване на признаците.

„ Нашите открития са първите, които свързват „ Т-клетки “, „ VEGF-A “ и пътеката „ PI3K/Akt/mTOR “ към iMCD “, споделя Файгенбаум в свое изказване. „ Най-важното е, че положението на пациентите се усъвършенстваха, когато инхибирахме „ mTOR “. Това е от решаващо значение, тъй като ни дава лечебна цел за пациенти, които не реагират на siltuximab. “

Въпреки че новите открития са обещаващи, изследването включва единствено трима пациенти и ще са нужни по-мабащни изпитвания, с цел да се потвърди, че това лекарство е дейно лекуване на iMCD. Скоро Файгенбаум и сътрудниците му възнамеряват да стартират клинично изпитване за тестване на сиролимус до 24 пациенти с рядкото заболяване iMCD.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР