Сега на фронтовата линия има относително затишие. Боевете са локални

...
Сега на фронтовата линия има относително затишие. Боевете са локални
Коментари Харесай

“Ще ударят там, където не ги очакват”. Как ще настъпват ВСУ?

Сега на фронтовата линия има релативно мъртвило. Боевете са местни и се водят най-вече със силите на артилерийските подразделения. ВСУ обаче се пробват да напреднат в няколко области, което може да докара до бърза смяна на обстановката.

Основният зложелател на танка

Украинците се засилват там, където са били в защита. Пехотни щурмови групи, подкрепени от бронирани машини, са атакували в региона на Павловка и Николско - обитаеми места югозападно и югоизточно от Угледар.

Но отвън жилищните региони те стават лесна плячка за съветската артилерия и авиация.

След многочасови боеве се отдръпват към Угледар, губейки десетки бойци, няколко танка и бойни машини на пехотата. Според военните водачите на хеликоптер са се отличили изключително с поразяването на бронираните машини с управляеми ракети. Рядко срещана панорама в модерни времена - нормално бойните транспортни средства не се целят с авиационни ПТРК.

Угледар е едно от вероятните посоки на основния или помощен удар на ВСУ. При триумф те ще могат да стигнат до Волноваха и оттова да напреднат на юг - към Азовския бряг.

„ Задачата на Киев е да пресече сухопътния ни кулоар към Крим и да си върне достъпа до Азовско море. Има мнение, че е по-лесно да постигнете това от Угледар, в сравнение с да пробиете всички отбранителни линии в Запорожие. Затова през последните седмици бяха издигнати полеви укрепления по стратегически значимата автомагистрала Донецк-Мариупол ”, изяснява офицер от 1-ви армейски корпус с позивна “Клим ”.

Пробивът до Мариупол обаче, счита той, би бил „ най-вече имиджов триумф “. Дори в случай че войските се укрепят в града, „ те ще бъдат обкръжени “.

Множество удари

Сложна е обстановката и към Артьомовск. Според Министерството на защитата всички северни региони към този момент са под контрола на съветските сили. Настъпили са и в предградията.Въпреки това групировката на ВСУ продължава да се доставя по черни пътища. Не без загуби: там всичко е прострелвано.

" Не изключвам, че те ще се опитат да нанесат главния удар тъкмо тук, с цел да освободят останките от гарнизона си в Артьомовск. Те най-вероятно ще ударят там, където се съединяват позициите на Вагнер и армията. В при положение на пробив, обкръжението към този момент заплашва нашите елементи в Славянск и Северск. Може да има няколко удара, явно едновременни ”, споделя Клим.

Може би, считат военните, ще нападат откъм Северск южния фланг на линията при Сватово или четириъгълника Кременная - Рубежное - Северодонецк - Лисичанск, се нападна от Северск. ВСУ се нуждаят от плацдарм за по-нататъшно нахлуване в дълбочина на района. Друга евентуална посока е към Сватово с пробив към Старобелск.

Тук те към момента са внимателни, ограничавайки се до нападения на диверсанти и разузнаване в борба.

В този сектор от фронта съветските войски интензивно употребяват безпилотни самолети-камикадзе, а ВСУ са принудени да изтеглят артилерия и техника надълбоко в горските насаждения. Това усилва времето за разполагането му и прехвърлянето им на други позиции.

В очакване

В региона на Запорожие интензивно работят и ударни дронове. Те нанасят удари, съдейки по репортажите от място, по военни катери по Днепър.

Като цяло бойните дейности тук се свеждат до артилерийски дуели и нападения на БПЛА. ВСУ не престават да обстрелват огромни градове, в това число Мелитопол.

Запорожко направление се смята за най-удобно за общото нахлуване на ВСУ. Киев към този момент няколко месеца концентрира сили в Николаевска, Херсонска, Днепропетровска и Запорожка област. Напоследък изследват отбранителната линия в региона на селището Пологи, чието завладяване разрешава да се стигне до Токмак и от там до Мелитопол. Оттам пътят се отваря към Бердянск и Геническ. И на един хвърлей камък до Крим.

Няколко мощни линии на отбрана пречат: противотанкови изкопи, бетонни и минни полета, бодлива тел. Освен това теренът е еднакъв. При такива условия господството в небето е от решаващо значение. Извън градските региони и чадъра на мощната противовъздушна защита, пехотата и техниката са лесна цел за авиацията.

Не е изключено обаче тук да бъде нанесен отвличащ удар и основните сили да бъдат изхвърлени в различен бранш. Както и да е, съветската войска имаше задоволително време да се приготви за конфликта. Никой на фронта не се съмнява, че ВСУ рано или късно ще създадат своя ход.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР