Сега, когато националният ни отбор по футбол не върви и

...
Сега, когато националният ни отбор по футбол не върви и
Коментари Харесай

Николай Арабов пред Efirbet: Боби, бъди джентълмен и дай на Бербатов да управлява

Сега, когато националният ни тим по футбол не върви и почитателите страдат, постоянно въздишаме по тези огромни наши футболисти, които ни носеха наслада и наслаждение с изявите си на терена. Един от тях е Николай Арабов – иконата на футбола в Сливен и незаместим централен бранител в един от сполучливите държавния отбори на България. Този от интервала 1983/1986, който изигра паметния мач в Сплит и стана първия в историята ни, излязъл от групата си на финали на международно състезание и взел участие във втората фаза. Това се случва в Мексико през 1986 година, когато Арабов играе от самото начало и в четирите ни мача.

потърси Николай Арабов, с цел да каже какво мисли за националния отбор и сливенския футбол, за борбата сред Боби и Бербо и за какво от години стои настрана от футбола.

-Г-н Арабов, благодаря Ви, че приехте поканата ни за диалог. Как сте и с какво се занимавате сега?

-Благодаря и аз, че ме потърсихте. Слава богу, добре се усещам, пенсионер съм и си пребивавам умерено в моя Сливен с пенсийката и обичаните хора.

-Спират ли Ви още хората по улицата?

-За моя наслада, да. Тръгна ли по основната и ходенето ми лишава много време, защото през няколко метра ми споделят: Майсторе, здравей. Майсторе, по какъв начин си? Не мога да скрия, че ми е прелестно, откакто моите съграждани още помнят какво съм направил за града ни. Иначе през по-голямото време от светлата част от денонощието съм в кафенето на бай Мистан, което се държи от внука му Иво, който преди време бягаше от учебно заведение, с цел да ме гледа по какъв начин играя. С другари и познати, естествено, обсъждаме футбола и най-много българския.

-Защо обаче от години не работите за родния футбол?

-Вижте, аз бях в Козлодуй и Лом, бях началник на Сливен и треньор на Карнобат, само че когато видях, че нещата в нашия футбол не са такива, каквито би трябвало да бъдат и не са на професионално равнище, самичък взех решение да се отдръпва. Все отново съм построил име на терена и не желаех да разруша престижа си.

-Какво си мислехте, до момента в който гледахте последните четири мача на държавния отбор?

-Най-много се ядосах, когато Ясен Петров се отдръпна. Помня го добре, той е играл против мен. След това беше в чужбина, натрупа опит като треньор и в този момент се опитваше да реализира нещо с националния, да постанова млади момчета, да вкара ред и дисциплинираност. Според Вас той ли е отговорен? Трябваше ли да си подава оставката?

-Той пое своята отговорност за слабите резултати и най-много позорната загуба от Грузия вкъщи.

-Но истината е напълно друга. Неудобно ми е да кажа, че в България нямаме футболисти, само че е реалност. Така че виновността е на играчите, не на селекционера. Имаме единствено трима-четирима от европейска класа – Кирил Десподов, Антон Недялков, за който разбрах, че има и мъжки темперамент, Тодор Неделев и Георги Миланов.

-Като някогашен бранител, какво бихте споделили за защитата на България?

-Какво да кажа, виждам бранители, които не могат да си подадат два-три паса и да изнасят топката. Те би трябвало да бъдат също и водачи, да внимават, да дебнат. Защото от отбраната стартира офанзивата. Аз бях подобен водач. Изнасях топката, включвах се при корнери и вкарвах голове.

-Ако зависеше от Вас, на кой бихте поверили националния – на Белия, Херо или различен експерт?

- Белия реализира триумфи с провинциални тимове, само че Херо си е Херо. Запазена марка. Беше в Сливен като боец и го учех какво да прави и по какъв начин да играе като стопер. След това млад спря с футбола поради травма, само че след това се трансформира в огромен и потвърден треньор. С уменията и опита си той ще е потребен на държавния отбор, без значение на какъв пост.

- Какво очаквате от новото състезание и допустимо ли е най-сетне да бъде прекратена шампионската надмощие на Лудогорец?

-Надявам се Левски и ЦСКА да окажат по-сериозна опозиция на разградчани. Да има повече мачове напрегнат и интригата за купата да се резервира до последно, защото не одобрявам, че един тим единствено с трима българи в състава може да е постоянно първи.

- Значи и Вие сте срещу това в нашите отбори да играят повече чужденци?

- Разбира се. Не е обикновено това, което става. Имам възприятието, че не виждам България, а Африка. БФС трява да се намеси и да ограничи броя на легионерите. Например в един тим да играят по едно и също време най-вече петима чужденци. Като желаят да вземат 10-15, само че на терена да са пет.

- Казахте, че Ясен Петров налагал гении в националния. Виждате ли такива у нас или единствено се приказва, че би трябвало да се дава път на младите?

- Аз виждам постоянно всички мачове по малкия екран, гледах и тези на юношите ни и на младежите. Ние гении имаме, само че е значимо да се работи вярно с тях, освен, когато се построяват като играчи, а когато минават от юноши в мъже. Трябва да имаме самообладание и доверие към младите, и те да получават късмет за изява. Затова Ви споделих, че е наложително да се одобри предписание за ограничение на чужденците, с цел да не унищожаваме сами перспективните си играчи. Идват тук чужденци от втора и трета дивизия, и играят във водещите ни тимове. На какво от горната страна и с какво те са по-добри от българските играчи?

- Вашето мнение за борбата, която Димитър Бербатов води с Борислав Михайлов за началник на БФС?

- Боби ми е другар и с него съм играл в доста срещи на националния тим. Бащата на Бербатов също ми е другар. С него сме били противници на терена. Неприятно ми е, че ругаят Боби, който е направил доста за нашия футбол. Моето предпочитание е самичък да се отдръпна, тъй като не заслужава да го изгонят. Нека да бъде благородник и даде късмет на различен наш съумял футболист Бербатов да ръководи. Да забележим какви нови хрумвания може да внесе той и какво по-различно би направил.

- Г-н Арабов, за какво футболът в Сливен изчезна от картата на България?

- Имам мнение по въпроса, само че избирам да го запазя за себе си. Нито желая някого да атакувам, нито да упреквам. Ето, към този момент още веднъж имаме тим в третия ешелон, само че на Сливен не му отива да играе със селски тимове.

- Евентуално завръщане на Сливен в професионалния футбол би било прелестен подарък за юбилея Ви следващата година?

- Наистина бленувам за това, защото мястото на Сливен не е при дилетантите. Пожелавам триумф на Лечков и нека за моя 70-и рожден ден да виждам Сливен във Втора професионална лига. След това пътят ще продължи да е единствено един - нагоре към елита.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР