Сега е моментът, защото години наред, историци, професори, журналисти, интелектуалци,

...
Сега е моментът, защото години наред, историци, професори, журналисти, интелектуалци,
Коментари Харесай

Димитрин Вичев: Кой е достойният национален празник за страната ни?

„ Сега е моментът, тъй като години наред, историци, професори, публицисти, интелектуалци, жители са призовавали по разнообразни мотиви, написани са десетки публикации, книги, с които се потвърждава, че този ден, 3 март, не може да бъде сплотяващият ден, достойният ден, с който ние дружно да се почувстваме народ със лично самочувствие и да изразим дружно насладата си от това, че имаме лична национална страна, по този начин както го вършат другите нации и другите страни. “, споделя Д. Вичев.
„ На този 3 март, през 1878 година, няма никакво българско съответно наличие, присъединяване. Не е поканен в Сан Стефано нито един от опълченците, нито един от възрожденците, нито един от будителите, които се бореха за църковна самостоятелност на Българската черква, нито от тези революционери, от тези национални герои, които загиваха по Априлското въстание, преди този момент - Старозагорското и така нататък Всичко това споделя, че 3 март не е обвързван с българския дух, с желанието за национална страна, за личен път на развиване, а това е контракт сред две воюващи империи. “, напомня Димитрин Вичев.
„ Имаме информация, че се готвят огромни проруски акции с развети съветски флагове, с посланици, български проруски партии. Ще бъде една огромна хибридна интервенция по отношение на тази 145-годишна и ние ще призовем всички български жители да бойкотират трети март като народен празник и по никакъв метод да не вземат участие в тези събития, които желаят да показват още един път пред Кремъл верноподаничество, единодушие. Поне по този метод да изразим нашата гражданска съпричастност. “
„ Може да бъде 24 май - ден е на българската книжовност. Ние сме дали на света доста. Може да бъде 6 септември, може да бъде Деня на съединението, когато сами, без нито една Велика мощ да бъде съгласна, сме съединили нашето родно място, може да бъде 22 септември, когато е Денят на независимостта. “, предлага Д. Вичев.
Целият диалог на Васил Данов с Димитрин Вичев можете да гледате във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР