Седмокласникът Калоян Гешев защити за пореден път световната си титла

...
Седмокласникът Калоян Гешев защити за пореден път световната си титла
Коментари Харесай

Красиви умове: Световна титла и медали за наши ученици

Седмокласникът Калоян Гешев отбрани за следващ път международната си купа по скоростна калкулация на Олимпиада по умствени спортове, която се организира онлайн. Само преди няколко седмици дружно с трима съотборници от тима по математика на 125-то учебно заведение в София Калоян завоюва сребърен и бронзов орден на интернационалната олимпиада по математика за възпитаници до 15 години в Туркменистан.

Още от 3-4 годишна възраст Калоян стартира да написа огромни цифри с тебешир на детската площадка. В първи клас към този момент умее да умножава и дели с двуцифрени цифри на разум, а в този момент към този момент е седми клас и е троент първенец по умствена скоростна математика.



" Занимавам се със скоростна калкулация от близо 5-6 години, като в тази сфера, единствено за 4 години, съм натрупал много достижения и то не толкоз доста, колкото е тежестта им ", описа Калоян Гешев, международен първенец по скоростна калкулация.

На финала Калоян влиза в конкуренция с участици от Индия, Сърбия и ОАЕ. Той взема решение 24 задания за време от 20 сек. до 1 мин. за всяка и то на разум. В началото на месеца Калоян дружно със съотборниците си се състезава в Туркменистан с дребни математици от още 10 страни, измежду които Русия, Китай, Катар и Турция.



" Задачите бяха 5 за пет часа. Те бяха сложни и имаше материал, който не беше за нас, само че ние се преборихме с тях ", сподели Никола Василев, сребърен медалист.

Всеки от тях обича друг дял от необятната просвета - Калоян харесва алгебра, Борислав и Никола комбинаторика, а Ивайло е фен на геометрията. Разностранните им ползи се пресичат в приложната математика.



" Начинът на мислене се построява точно в тези области, които по-рядко участват в учебния курс ", означи Мадлен Христова, началник на тима.

За младите мозъци следват още доста надпревари и още доста благоприятни условия.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР