Седмицата премина през всекидневни протести на енергетиците, скандали в Народното

...
Седмицата премина през всекидневни протести на енергетиците, скандали в Народното
Коментари Харесай

Дневният ред на България: През погледа на политолог, поет и експерт по енергетика

Седмицата мина през всекидневни митинги на енергетиците, кавги в Народното събрание, промени в Конституцията и несъмнено, предизборна акция.

По проект централите би трябвало да спрат работа до 2038 година

След повече от 12 часа пленарно съвещание енергийната комисия, а по-късно и пленарната зала утвърдиха пътната карта за енергийна индиферентност.

„ Хората излизат на улиците по силата на запушената институционалната инфраструктура. Имаме едно държавно управление, което е едва показано от гледна точна на гласоподавателите “, сподели политологът Страхил Делийски в предаването „ Тази събота “.

„ Имаме една изпълнителна власт, която мъчно взима решения и е със слаба легитимност “, добави той.

По думите му се потегля в рискова посока, в случай че всяко обществено искане да бъде рамкирана кат опит за изваждане на България от проевропейския път. „ Това е доста рисково и не трябва да се позволява “, добави Делийски.

Кои са обходните направления

„ Никой не оспорва правото на жителите да стачкуват, само че би трябвало да си зададем въпроса дали това е задачата. Мисля, че се вършат опити проевропейската траектория на страната да бъде изменена “, уточни писателят Иван Ланджев.

„ Ясно е, че въглищните централи в един миг ще станат ненужни. Това, което се предлага – да се направи държавно дружество, ми се коства много разумно “, сподели той. „ Дали няма скрити ползи зад митингите? “, попита Ланджев.

Той акцентира, че митингът на енергетици, миньори и чиновници в ТЕЦ-ове е предстоящ

„ Не утвърждавам метода на ръководителите на служащите. За ориста на въглищата се приказва от 2018 година. Планът енергетика и климат съдържа един модел на вероятното развиване на българската енергетика “, уточни юристът и специалист по енергетика и климат Павлин Стоянов.

По думите му въглищните централи няма да съумеят да работят след 2026 година без помощ.

„ Не считам, че депутатите, които поддържат държавното управление ще трансформират мнението си “, сподели той по отношение на вота на съмнение пожелан от „ възобновление “. По думите му няма да съумеят да смъкват държавното управление.

Според водача на ГЕРБ има браншове, в които имената на министрите не се знаят

„ Не мисля, че ще излезе нещо от него. Опозицията работи автоматизирано с тези вотове на съмнение “, уточни Стоянов.

Повече гледайте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР