Седмицата на бразилското кино в София кани зрителите на едно

...
Седмицата на бразилското кино в София кани зрителите на едно
Коментари Харесай

Готови ли сте да се потопите в духа на Бразилия?

Седмицата на бразилското кино в София кани феновете на едно забавно странствуване из най-голямата страна в Южна Америка. Филмите, които ще бъдат показани от 30 октомври до 5 ноември ще ни потопят в атмосферата на Бразилия, ще ни разкрият духа и културата на този разгорещен народ, ще ни поведат към забележителни места и ще ни опишат красиви истории.

Филмът, с който се открива и закрива тазгодишната седмица на бразилското кино и просвета в София, е "Низе — сърцето на лудостта “. Лентата от 2016 година, е дело на режисьора Роберто Берлинер. Тя ни връща обратно към далечната 1950 година, с цел да ни опише историята на един психиатър, който се опълчва на стандартните способи за лекуване на шизофрения. Заради новаторските си подходи той се изолира от останалите лекари, борейки се с предразсъдъците и закостенялото мислене. Филмът е отличен с голям брой награди, измежду които: най-хубав филм на бразилския кино фестивал в Русия през 2016 г.; Голямата премия на 28-то издание на Международния кино фестивал в Токио (TIFF), 2015 г.; Най-добър филм — Cine Fest Brasil Buenos Aires, 2016 г.; Най-добър филм — Cine Fest Brasil Монтевидео, 2016 г.; Откриващ филм на Джангада — Бразилският кино фестивал в Париж, 2016 година

Седмица на бразилското кино и просвета и тази година ще се организира в културен център G8 на ул. „ Гладстон “ 8 и в на бул. „ Ал. Стамболийски “ 17

Сред филмите, подбрани тази година, участват както игрални, по този начин и документални филми, като някои от тях са носители на голям брой влиятелни награди.

Във втория ден от програмата, феновете ще могат да видят три невероятни кино лентата — “Шингу” (2012) и "От другата страна на улицата “ (2004), в културен център G8 и лентата "Звуците на квартала “ (2012), в кино "Euro Cinema”.

"Шингу “ (Xingu) споделя за първия контакт с бразилските индианци от района на реката Шингу в Амазонската гора. Филмът наблюдава трагичните връзки сред експедицията на братята Вилас Боас с тези индианци, които дотогава не са имали никакъв допир с цивилизацията.
Режисиран е от Као Хамбургер, който е измежду най-обещаващите имена на новото потомство бразилски кинематографисти.

“От другата страна на улицата” е драма, режисирана от Маркос Бернщайн. Тя споделя историята на самотна пенсионерка, която заработва като осведомител на полицията, само че осъзнава, че е стигнала прекомерно покрай възможен палач, който може би е лишил човешки живот от другата страна на улицата. Филмът е отличен с няколко награди, измежду които: премия на публиката на Филмовия фестивал в Тулуз, 2004; Награда за най-хубав Иберо-американски филм на филмовия фестивал Мар Дел Плата, 2004.

В “Звуците на квартала” режисьорът Клебер Мендонса се е опитал да покаже една палитра от страсти, характери и персони, да показа една пъстра бразилска хроника, даваща мотив за размисъл над историята, скритото принуждение и шума, които участват към нас. Лентата споделя за непредвидената смяна в живота на хората от една улица в безшумно бразилско градче, откакто там идва група частни охранители.

През останалите дни от седмицата на бразилското кино и просвета, жителите и гостите на столицата ще могат да видят още няколко забавни кино лентата. Ето кои са те:

"Господари напразно “ (Senhores do vento, Masters of the Wind), 2009, документален; режисьор Изабела Николас
Документален филм, който демонстрира претърпяната случка на екипажа на Бразил 1 — първия бразилски платноход взел участие в обиколката на света. Картини на рискови обстановки в лодката и разказаните изповеди на участниците на сушата пресъздават картината на тази авантюра.
Почетно отличие от Международния кино фестивал за португалско кино в Торонто и Фестивала в Рио

"Историите са живи до момента в който се помнят “ (2011), драма; режисьор Джулия Мурат
Драма, която споделя история на едно застинало във времето село, в което живеят единствено възрастни хора. Те извършват ежедневните си задания, повтарящи се ден след ден, под сянката на монотонността до идването на млада фотографка, която трансформира живота на мястото.
Това е първият филм на Джулия Мурат, с който тя взе участие допълнително от 80 фестивала и печели 36 награди, сред които и Гран при на София — Международен фестивал 2012.

“Дами в Самбата” (2013), документален; режисьор Сузана Лира
Когато самба се появява в Рио де Жанейро, женското наличие е основополагащо за нейното основаване, поддържане и увековечаване до наши дни. Музи, пазители, композитори, певици, и даже като служащи, съставляват панó от цветове, усеща и звуци в представянето на тази просвета. Този филм прави къса обиколка из историята на някои от тези дами, почитайки и признавайки силата им.

“Рита на изкуплението — патрон на невъзможните каузи” (Rita de Redenção — Santa das Causas Impossíveis), 2015, документален; режисьор Касио Араюжо
Документален филм, който демонстрира предаността на хората към "Санта Рита де Касия " в Реденцао Сеара, с прочувствени свидетелства на правдиво отдадените от града, които се уповават на светицата за невъзможни дела посредством дъха към своите души.

Мутум ” (Mutum) (2007), драма; режисьор Сандра Когут
Лената споделя за жителите на дребното изолирано провинциално градче Мутум, които са привикнали към своя тежък и отруден живот. 10-годишният Тиаго последователно открива комплицирания свят на възрастните. През неговия взор ще съпреживеем драмите и болките на едно семейство.
Филмът е отличен като най-хубав филм на фестивала в Рио през 2007 година

Филмофобия “ (2009) полу-документален / драма; режисьор Кико Гойфман
Режисьорът Жан-Клод продуцира документален филм за психическите граници на човешкото създание, изправено пред обстановки с принуждение. Участниците във кино лентата са насърчавани по необикновен и палав метод да преодолеят тези страхове, като са поставяни в рискови обстановки.

По време на седмицата на бразилското кино и просвета ще бъдат показани още филмите : "Пътувам, тъй като нуждая се, прибирам се, тъй като те обичам “; "Отвъд реката “; "Постоянно пан-кино "; "Rio Cigano "; "Geraldinos “; "Човекът от тълпата " и "Всичко, което научаваме дружно " (входът за последните два кино лентата е свободен), както и четири късометражни кино лентата: "Дивина Лус " и "Разговори в Гуарани " — на режисьори от Еспирито Санто; "Майстор Верекете и групата Уирапуру от Амазония “ и "Птиците скитници, летящи бикове “.

В духа на Бразилия ще се потопим освен посредством нейното кино, а и посредством литературата, изкуството, музиката, танците и кухнята на тази удивителна страна.

На 31 октомври ще се състои литературна вечер в клуб “Яйцето”, в СУ “Св. Климент Охридски “,, на която ще бъдат показани книгите "Дъщерята на реките "; "Къде са цветята "; "Бразилски цикъл "; "Точката на изгубване ".

През тези седем дни ще можете да почувствате, усетите, вкусите и видите Бразилия и посредством проведените изложения, кулинарни демонстрации и дегустации, музиката и чувствените ритми на самбата, които ще можете персонално да усетите по време на проведен открит урок.

Насладете се на Бразилия!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР